Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Fler intressanta frågor – både 5:2 och andra!

  31 maj 2014

  Fråga 1:

  Hur många timmar måste man fasta i sträck? Om jag fastar från 19.00, till 19.00 dagen efter, är det ok? Kan jag äta något litet på kvällen?

  Mitt svar:

  Här finns det tre svar beroende på vilken metod du väljer att följa. Jag gissar att du är inne på 24-timmarsmetoden. I så fall är det just 24 timmar som du helfastar, dvs du dricker bara vatten, kaffe och te under 24 timmar och då är det helt okej att äta en måltid på kvällen.

  Annons

  Om du däremot följer 5:2-metoden finns det ingen regel som säger hur många timmar du måste totalfasta. Du har 500 kcal att fördela och dem gör du precis som du vill med. Man tror att det är själva energiunderskottet som ger hälsofördelar, så då är antalet timmar utan större betydelse.

  Följer du 16:8 är det helfasta (totalfasta som i 24-timmars) under 16 timmar och sedan äter du under de återstående 8 timmarna.

  Hoppas att jag förstod din fråga rätt, annars får du gärna skriva en kommentar här, så kan jag förtydliga!

  Fråga 2:

  Tack för alla bra och goda recept men jag undrar vad jag kan ta istället för mandelmjöl? Är allergisk mot nötter. Hur är kokosmjöl?

  Mitt svar:

  Så roligt att höra att du gillar mina recept! Om du är allergisk mot nötter och mandel, men klarar att äta kokos kan du absolut välja kokosmjöl istället. Det är lite märkligt detta med allergier. En del tål mandel men inte nötter, andra tål nötter men inte jordnötter (som egentligen är en baljväxt), så det gäller att välja rätt utifrån sina egna preferenser. Om man är svårt allergisk bör man också kontrolläsa innehållsförteckningen så att påsen inte innehåller spår av de livsmedel som man inte tål.

  Fråga 3:

  Hej, jag ställer samma fråga som någon tidigare, men med följande tillägg. Varför går jag inte ner i vikt efter 5:2 diet sedan 10 januari 2014? Min man har gått ner 8 kg och han äter mer på ”ätdagarna” än jag gör. Dessuom äter han mer onyttigt vid vissa tillfällen, såsom godis och chips. Jag är mycket mer restriktiv i mitt ätande och ändå händer inget. Inte ens midjemåttet har minskat. Med vänlig hälsning Ulla

  Mitt svar:

  Jaa du Ulla, mitt svar är helt enkelt att livet inte alltid är rättvist ;-). Du kan aldrig jämföra dig med någon annan. Vår energiomsättning är individuell och du kan bara jämföra med dig själv. Dessutom är det så att män har en mer effektiv förbränning än vi kvinnor, så därför får han en snabbare viktnedgång. Nu vet jag inte hur stora ni är, men kanske din man är både längre och tyngre och då drar han också mer energi – även i vila.

  Jag föreslår att du registrerar allt du äter under en vecka och noterar hur många kalorier du ligger på när du står stilla i vikt. Sedan måste du dra ner ytterligare för att få en viktnedgång. Eller öka din förbrukning genom att röra dig mer. Skulle det vara så att du ligger väldigt lågt och ändå inte tappar hekton, kan det möjligen finnas anledning att kontrollera din ämnesomsättning. Det gör man enkelt med ett blodprov på vårdcentralen. Men jag föreslår också att du läser nästa fråga och svar för att ytterligare få en push till att registrera din mat.

  Fråga 4:

  Vilken bra tabell! Den har fått mig medveten om vad jag stoppar i mig. Min undran är när det gäller grönsaker i råsaftscentrifug. Hur räknar man kalorier då?

  Mvh Anita

  Mitt svar:

  Javisst är det jättebra med tabellen, Anita. Och precis som du skriver gör den att man blir medveten om hur mycket man verkligen stoppar i sig. Det är lätt att missbedöma mängderna och man vill gärna tro att man äter mindre än vad man gör.

  När det gäller råsaftcentrifugen tar den med det mesta av de energigivande näringsämnena. Det som inte kommer med är mest fibrer och de innehåller inte så värst mycket energi som kroppen klarar att ta upp. Så jag föreslår att du räknar som om du åt allt. Jag kan tycka att det är lite tokigt att centrifugera bort fibrerna eftersom de ändå ger mättnad och också hjälper tarmarna att hålla igång. Om du istället mixar grönsakerna äter du allt, men det där är en smaksak.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar