Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Fler 5:2-frågor…

  22 maj 2014

  Fråga 1:

  Hej! Jag har kört 5:2 dieten i 8 veckor och inte gått ner ett gram. Vad beror det på?

  Lena

  Mitt svar:

  Jag måste nog tyvärr ge dig ett supertrist svar: Du har med all sannolikhet ätit för mycket på ätdagarna. Jag skulle råda dig att registrera allt du äter – både under fastedagarna och under övriga dagar. Då blir du troligen medveten om var problemet ligger. Hör gärna av dig igen och berätta om min gissning är korrekt, annars får vi nysta vidare!

  Annons

   

  Fråga 2:

  Jag har nu provat alla dessa metoder, viktväktarna, LCHF, GI och nu senast 5:2 alla med samma resultat i längden ca 0,5 kg/v.

  Efter ett tag orkar jag inte vara hungrig mer och då trillar jag dit på ngt sött eller ökar portionerna och är såååå trött på denna kontroll hela tiden. Vad ska jag göra?

  Mitt svar:

  Jag förstår dig så väl, men du måste nog ta en funderare över vad du helst av allt vill.  Om du inte mår bra av din vikt kanske du måste fatta beslutet att det är värt att försaka godsakerna ibland. Om du får insikten att det är de långsiktiga vanorna du måste förändra kan det bli lite lättare. Under en period kan du behöva vara särskilt strikt, men inte för alltid. Du kommer att kunna äta allt under resten av ditt liv, men inte i obegränsad mängd.

  Kontrollen du är trött på – menar du att du måste kontrollera dina matmängder? Efter ett tag lär man sig ganska bra hur mycket man ”tål” och då behöver man inte vara så noggrann. MEN man kan aldrig släppa frosseriet fritt, det får man lära sig att leva med. Vilket är värst – att leva med övervikt eller att leva med en viss behärskning och begränsning? Valet är inte så svårt och valet är ditt, men jag vet att det inte alltid är så lätt att leva upp till sitt beslut.

  Du använder troligen – precis som jag – mat som belöning och tröst. Här behöver du hitta andra alternativ som inte alltid innebär mat. Du behöver träna det här och bara för att du har misslyckats tidigare behöver det inte betyda att du är ett ”hopplöst fall”. Jag har också misslyckats 100 gånger, men bed det fasta beslutet i bakhuvudet att aldrig ge upp, få man ta sig tillbaka på banan igen. Med tiden lär man sig allt mer om sina beteenden och då blir de lättare ett behärska. Mer om detta kan du läsa i min bok ”5:2 för kvinnor” där jag berättar om hur jag har tränat på att ändra mitt beteende.

  Du har provat olika metoder säger du. Jag gissar ändå att 5:2 borde passa dig bra. Under fastedagarna kan du trösta dig med tanken att du får äta nästa dag, men självklart inte heller då obegränsat. Har du tendensen att överäta kopiöst och inte kan behärska mängderna är det kanske fel metod för dig. Om det är alltför svårt skulle du kanske vara i behov av en personlig terapeut som kan få in dig i rätt tankebanor. Lycka till!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar