Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Finns det hopp?

  24 april 2016

  Jag fick ett mail från Annette:

  Har nu försökt att gå ner i vikt i omgångar men icke. Räknat med olika appar, Viktväktarna men det ger sig inte. För ett tiotal år sedan gick jag ner 14 kg till 75 kg och mådde jättebra.

  Annons

  Efter ett par tunga år har jag gått upp ca 10 kg. Suck! Men jag vägrar att se mig besegrad och idag mår jag psykiskt riktigt bra men vill ju fortfarande gå ner i vikt. Är 180 cm och väger 96 kg. Mitt mål är 75 kg och då skulle jag vara hur nöjd som helst. Har ingen brådska men vill ju ändå att de ska gå åt rätt håll.

  Har du tips hur jag kan göra för att få detta att vända? Kan tillägga att min man är satt i samma sits och han hakar på säger han, bara vi vet hur vi ska gå till väga. Han vill, precis som jag, göra god mat och bli mätt. Ni har ju så härliga recept i er tidning….

  Kan tillägga att jag är kraftigt fisk/skaldjursallergiker. Är öppen för att prova olika maträtter som både kött, korv vegetariskt mm.

  Vad tror du? Finns det hopp så att säga? Har läst mycket om det du skriver i tidningen och jag får inspiration men kommer inte igång riktigt. Jag/vi gör ju givetvis jobbet men behöver lite underlag att börja med…

  Hej Annette och alla andra som känner igen problematiken,

  Det du beskriver är hur vanligt som helst, så du är långtifrån ensam om problemet. Men du har några jättestora fördelar: du VILL, du är envis, du har en man som stöttar och du är öppen för att prova nytt! Med det i bagaget är jag övertygad om att du kommer att lyckas bara du masar dig över den mentala tröskeln.

  Du, eller snarare ni två tillsammans behöver sätta ner foten och bestämma er för ett startdatum när ni ska göra allvar av förändringsviljan. Ni behöver också välja metod. Har ni diskuterat 5:2-metoden? Den har blivit den största viktminskningsmetoden i Sverige och inte utan anledning. Den är effektiv, enkel att följa och dessutom hälsosam. Gå gärna in och läs på 5:2-klubbens hemsida. Visserligen är det två dagar då man får lov att späka sig, men istället kan man äta lite mer de övriga 5 dagarna i veckan.

  Att ni gillar god mat är ingen nackdel – tvärtom, men ni måste bestämma er för att njuta med måtta. Maten smakar inte bättre ju mer man äter, det är faktiskt när man är riktigt hungrig som det är godast. Prata om maten ni äter, känn vad den smakar och låt det få ta tid så hinner ni känna mättnaden infinna sig. Inse också att det inte är farligt att vara hungrig och lär er känna skillnaden mellan att vara belåten och att vara mätt – vilket är skönast egentligen???

  Att du är fisk och skaldjursallergier är trist, men inget hinder. Ni får helt enkelt välja andra rätter och se till att få i er annat fett som är nyttigt, dvs raps- och olivolja, nötter, avokado, men självklart i begränsad mängd.

  Det är roligt att du gillar våra recept och du har ca 3000 att välja mellan på hemsidan. Alla recept är energiberäknade så ni kan alltså pussla ihop en meny som ger er lagom mycket energi.

  Tänk på hur bra ni kommer att må när kilona börjar trilla av. Ta promenader tillsammans och hitta även andra sätt att träna ihop så kan ni trigga varandra när det känns motigt, för det gör det ibland. Hör gärna av er och berätta när ni bestämt er – och gör det snart! Varmt lycka till!

  //Marie

  Man and a woman wearing loose pants to show their weight loss

  Personerna på bilden kommer från en bildbyrå och är inte identiska med frågeställaren!

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar