Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Fet av frukt?

  30 oktober 2013

  Elin undrar om man kan gå upp i vikt om man äter för mycket frukt?

  Ja Elin, man kan gå upp i vikt av allt som man äter utöver det som kroppen förbrukar i energiväg. Om du har ett kaloribehov på låt oss säga 2000 kcal/dygn, och så äter du istället 2100 kcal i snitt under en månad. Då får du i dig 100 kcal extra under 30 dagar = 3000 kcal. Detta motsvarar nästan 1/2 kilo i extra lagrat fett. Om de extra kalorierna kommer från frukt eller godis eller något annat spelar väldigt liten roll ur viktsynpunkt. Däremot får du ju i dig en massa fina vitaminer om du äter frukt, vilket du inte får om du äter godis.

  Annons

  Det är alltså inte frukten i sig som du går upp i vikt av, utan överskottet på energi. Därmed sagt att du inte ska undvika frukt utan du ska se till att få en bra balans på det du äter. I dina 2000 kcal (eller vad nu ditt kaloribehov ligger på – du kan kolla det här ») ska det rymmas både proteinrika livsmedel som kött, fisk, ägg och vegetariska alternativ, nyttigt fett som du hittar i bl.a fet fisk, avokado, nötter och oliver men även kolhydrater som finns i de flesta vegetabilier, alltså bröd, gryn, rotfrukter, frukt och grönt.

  Om du gillar frukt, får du alltså se till att den mängd du äter hamnar inom ramen för ditt energibehov. Oftast är det dock inte frukten som är orsaken till att man går upp i vikt eftersom frukt ändå ger en hel del mättnad. Men går du och ”okynnesäter” frukt mellan måltiderna kan det naturligtvis bli alltför mycket, 2-3 frukter per dag kan vara ganska lagom mängd. Tänderna blir heller inte glada om du äter för ofta och insulinkurvan blir svajig om du inte låter magen vila några par timmar mellan huvudmålen.

  200319581-001

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar