Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Får du i dig tillräckligt mycket D-vitamin?

  17 december 2015

  Tidigare har det sagts att de flesta människor klarar sig på det D-vitamin som kroppen bildar under sommarhalvåret när huden solbestrålas tillsammans med det tillskott vi får genom vissa livsmedel.

  Den som reser till solen under vintern får ett extra tillskott, men alla har inte den möjligheten. Personer med mörk hud och heltäckande kläder har särskilt svårt att bilda tillräckligt med D-vitamin och dit hör alla barn som bör skyddas mot stark sol och många äldre som inte kommer ut så mycket.

  Annons

  Food sources of vitamin D

  Fisk, skaldjur och berikade mjölkprodukter är bra D-vitaminkällor, och även ägg, kyckling och kött innehåller en del av vitaminet. Trots det är det många i Sverige som inte får i sig tillräckligt. Därför föreslår nu Livsmedelsverket att fler livsmedel än tidigare ska berikas och med högre halter än nu. Dessutom rekommenderas vissa grupper att även äta kosttillskott för att behålla en tillräcklig nivå av D-vitamin i blodet även under vintern.

  På Livsmedelsverkets hemsida läser jag följande:

  • Kosttillskott med D-vitamin rekommenderas till följande grupper:
  • Alla barn under två år
  • Barn över två år med mörk hudfärg, barn som inte vistas utomhus, barn som inte får berikade produkter och barn som inte äter fisk
  • Gravida som inte äter D-vitaminberikade livsmedel eller som bär heltäckande klädsel rekommenderas tillskott efter samtal med barnmorska
  • Äldre personer som tillbringar lite tid utomhus

  Jag skulle vilja lägga till att personer som äter kaloribegränsad mat, dvs alla som vill gå ner i vikt och därför har ett lägre näringsintag bör se till att öka sitt intag av D-vitamin, särskilt om du inte äter fisk och berikade mjölkprodukter.

  Ta dig en funderare om du är i riskzonen och kolla i så fall på apotek eller hälsokostbutik vad som kan vara lämpligt just för dig.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar