Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Få balans och viktnedgång med tallriksmodellen!

  23 maj 2016

  Tallriksmodellen är ett gammalt pedagogiskt verktyg för att ge en enkel bild av hur man kan fördela livsmedlen i en måltid på ett bra sätt. Den har sett ungefär likadan ut i alla år, men nu har man även tagit hänsyn till att vi är väldigt olika som individer och att vi framförallt rör oss olika mycket.

  Annons

  Så här ser Livsmedelsverkets nya version av tallriksmodellen ut:

  ContentDefault

  Den här bilden säger inget om hur mycket vi bör äta, utan här handlar det mer om hur fördelningen mellan olika livsmedelsgrupper bör se ut. Den stora skillnaden mot tidigare är att man har minskat på mängden kolhydrater från potatis, pasta och ris/gryn för de personer som inte rör sig speciellt mycket i vardagen. Istället ska grönsaksdelen på tallriken utökas. Detta för att få samma volym totalt sett, men färre kalorier eftersom grönsakerna ger mindre energi än t ex bröd och potatis. Proteindelen är alltså densamma, så det här är inte en svängning mot LCHF-kost.

  Vill man använda den här modellen för viktnedgång måste man även anpassa mängden mat och det gör man enklast genom att kostregistrera allt man stoppar i sig. Du kan använda MåBra:s kaloritabell eller föra matdagbok på 5:2-klubbens hemsida.

  För den som behöver gå ner i vikt kan det vara värt att notera att tallriksmodellen inte innehåller några sötsaker/kakor/godis/läsk/chips. Inte heller alkohol finns med. Det är självklart så att dessa livsmedel inte behövs i vår kost för att kroppen ska må bra. Ändå finns de och det är väl det som är det verkliga problemet. Vi lockas av godsaker som ger oss olika typer av kickar. Inte är set så värst svårt att få tag på heller när godiset står strategiskt placerat i butikerna. Kroppen signalerar att den vill ha mer bara av åsynen av en chokladkaka och för den som inte kan stoppa kommer viktökningen som ett brev på posten.

  Jag och många andra har skrivit spaltkilometrar om hur man kan undvika att hamna i fallgropen men till syvende och sist måste motivationen ta plats innanför skjortan. Det handlar om att verkligen VILJA förändra och att träna på att klara av det. I den träningen ligger också att hantera motgångar och att inte se ett tillfälligt misstag som en ödesdiger katastrof. Alla trampar snett ibland, men det betyder inte att det är kört. Jag brukar ta mina egna tokskaper som exempel och det kommer jag att fortsätta med – inte minst för att visa att det aldrig är kört.

  Så även om tallriksmodellen endast innehåller nyttig mat, så får man se ”godsakerna” som en tillåten guldkant, men som inte ska finnas med i den vardagliga kosten. Lördagsgodisvanan kan få följa med i vuxen ålder!

   

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar