Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Ett enda entydigt råd för att gå ner i vikt – finns det?

  10 augusti 2015

  Semestrarna lider mot sitt slut och fler än jag har lagt på sig några extra hekton eller kilon under ledigheten.

  Ett enda entydigt kostråd för alla som vill gå ner i vikt? Så enkelt det vore – ”ät mindre och rör dig mer”… Det fick jag höra när jag var ung och tjock, men inte hjälpte det, hur enkelt och riktigt det än var!

  Annons

  GI, 5:2-metoden, LCHF, soppdiet, Atkins, Viktväktarna, Viktklubb, Itrim….. Alla har sina mer eller mindre goda idéer om hur och vad vi bör äta för att gå ner i vikt men till syvende och sist handlar det om att man måste äta mindre än vad kroppen förbrukar. Självklart bör det vara nyttiga livsmedel vi stoppar i oss, men det gäller ju alla. Ska man äta light – sockerfritt eller inte? Magra mejeriprodukter eller inte? Kolhydrater eller inte?

  Svårigheten för de allra flesta är inte maten i sig, utan att kunna behärska lusten att äta mer än vad kroppen egentligen ska ha. Det är alltså ätbeteendet som är knäckfrågan och det har vi redan skrivit spaltkilometer om. Här finns olika pedagogiska modeller som Viktväktarnas pointssystem och deras möjlighet till personlig coaching, vilket jag tycker är bra. Likaså Viktklubbs system med kostregistrering, som även andra nätbaserade tjänster anammat. Itrim kombinerar pulvermat, vanlig mat och cirkelträning – jättebra för många.

  Vi är individer och vi fungerar olika och vi har olika preferenser. Därför tror jag på att äta lite av allt det man tycker om – mest av det som är nyttigt, men också lite godsaker för själen.

   

  aaaaa

  Det är knappast någon hemlighet att jag förespråkar och själv lever med periodisk fasta som modell för att hålla vikten på en acceptabel nivå. Numera varvar jag 5:2, 6:1 och 16:8 allt efter min egen vardag och jag tycker fortfarande att det är en bra metod som säkert passar många – men inte alla! Är du en av dem som fortfarande inte testat – gå in och läs mer på 5:2-klubbens hemsida.

  Om du redan testat och funnit att fasta inte alls är din grej – prova något annat. Du kanske rent av är typen som kan dra ner lite på allt eller bara bestämma dig för att avstå från allt sött eller välja att aldrig ta en andra portion. Det kan räcka för att få tydliga resultat. Huvudsaken är att du är konsekvent och långsiktig och inte tröttnar efter 2 veckor. Det skapar bara frustration och en vikt som jojjar upp och ner!

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar