Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  En TIA kan vara första varningstecknet på stroke…

  6 mars 2017
  Vi fnissade åt vad som kunde vara en TIA - en liten syrebrist i hjärnan. Inte tänkte vi på att det kan vara första varningstecknet på att du kommer att få en stroke. Ta symptomen på allvar!

  Vår härliga skidtur i Alpe d’Huez som jag skrev om häromdagen kunde faktiskt ha slutat illa… Efter ungefär halva turen hörde jag Göran babbla något osammanhängande som jag inte fattade meningen av. Jag frågade vad han sa och plötsligt kunde han inte säga det han ville. Orden kom bara inte ur hans mun. Jag blev först orolig, men efter några minuter var han precis som vanligt igen och vi skrattade åt vad tossigt det hade låtit. Vi trodde att det var en tillfällig syrebrist pga den relativt höga höjden och fortsatte skidturen som om inget hade hänt.

  Annons

  Det kändes ändå en smula olustigt och på eftermiddagen började vi googla på ”tia” som jag mindes att både mamma och pappa drabbades av om än i högre ålder. På strokeförbundets hemsida läste jag följande:

  ”TIA (Transitorisk Ischemisk Attack) orsakas av en liten propp som löses upp efter en kort tid. Symtomen går oftast tillbaka snabbt, inom några minuter/timmar, men det kan även ta upp till 24 timmar.

  Vid TIA får man strokesymtom, vanligast är:
  Förlamning, svaghet, fumlighet eller minskad känsel i armen, benet eller i båda
  Snedhet i ena sidan vid munnen
  Tal- eller språksvårigheter
  Synbortfall på ena ögat eller i halva synfältet

  Åk genast till sjukhus om du får något av dessa symtom! ”

  Hoppsan, det där med talsvårigheter tog skruv och vi tog kontakt med läkarmottagning på orten. Där togs vi emot med högsta prioritet och vips var det grundliga undersökningar och ambulanstransport till Grenoble där man gjorde ännu fler ordentliga undersökningar, bl a skiktröntgen. Vilken effektivitet! Undersökningarna visade tack och lov att det inte varit någon blödning i hjärnan och det fanns inga tecken på bestående skador. Man hann dock inte testa allt eftersom vi skulle resa hem på lördagen, så vi fick rådet att omedelbart kontakta sjukhus vid hemkomsten.

  Vi landade 1,5 timme försenade och det var samma kaos på Arlanda som när vi for, så det tog en halv evighet att få bagaget (min pjäsbag saknades) och en halv evighet till att få tag på en taxi. 02.30 kom vi hem, ganska möra, så vi tog oss inte till sjukhuset förrän söndag eftermiddag. Att jämföra vad som hände därefter med den franska effektiviteten är ett skämt om än inte så lustigt:

  Göran fick sitta i en kalt väntrum på en hård pinnstol i 14 timmar. Inga besked om hur lång väntetid det kunde bli, ingen som erbjöd ett glas vatten, överhuvudtaget inga tecken på att man tog tillståndet på allvar. Jag citerar strokeförbundets hemsida igen:

  ”I Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för strokesjukvård har både stroke och TIA högsta prioritet = prioritet 1! Det vill säga akut utredning och behandling av strokeläkare på sjukhus.

  Ny forskning har visat att TIA är mycket allvarligare än man tidigare trott – en av tio personer som haft TIA får stroke inom två dagar!

  Ungefär var fjärde som får en stroke har haft en eller flera TIA innan. Därför är det viktigt att åka till närmaste akutsjukhus även om symtomen har gått tillbaka.

  Genom utredning och behandling kan man minska risken för att få stroke. Man uppskattar att med god behandling av akut TIA kan man förhindra flera hundra stroke per år – bara i Sverige!”

  När Göran väl kom in till doktorn klockan 6 i morse efter en sömnlös natt, blev det dock ordning på torpet och full utredning. Nu är han i trygga händer och orosmolnen skingras. Snart står han i Vasaloppsspåret igen!

  Läs mer på strokeförbundets hemsida

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar