Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  En påse godis till lunch?

  29 januari 2014

  Nya regler för nyckelhålsmärkning!

  Nu har Livsmedelsverket utrett hur den gröna nyckelhålsmärkningen ska användas. Många tror att det enbart står för fettsnål mat, men även andra hälsoaspekter vägs in när man bedömer om ett livsmedel ska få använda det gröna nyckelhålet.

  Annons

  Enligt en artikel i DN igår (27/1) får vi svenskar i oss dubbelt så mycket salt som rekommenderas, och att vår sockerkonsumtion är på tok för hög visste vi redan. Därför föreslås nu att salt- och sockerhalterna sänks för att produkterna ska få märkas med den hälsosymbol vi blivit vana att titta efter.

  Jag brukar ibland föreslå att man kan kika efter nyckelhålsmärkningen om man är tveksam till om en produkt är nyttig eller inte. Då handlar det exempelvis om bröd, müsli eller färdigmat. Därför tycker jag att det är bra att man nu reviderar socker- och saltmängderna som får förekomma om produkten ska få nyckelhålsmärkas. Det är uppenbarligen alldeles för mycket salt i många livsmedel och det är t ex många fruktyoghurtar som innehåller onödigt mycket socker. Äter man dessutom sin sötade yoghurt med en sockrad müsli blir måltiden lika sockerrik som en påse godis.

  godis

  Jag fick ett tips av en läsare för en tid sedan som jag gärna upprepar: Blanda vanlig naturell yoghurt med vaniljpulver, så får du en härlig vaniljsmak utan att tillsätta socker. Vill man nödvändigtvis ha en söt smak är en annan väg att blanda lika delar fruktyoghurt med den naturella. Då har man i alla fall halverat sockermängden i sin portion. Väljer man då en osockrad müsli blir det stor skillnad på näringsinnehållet. Kanske du vill göra din egen müsli? Prova gärna mitt recept som är gott och nyttigt!

  musli

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar