Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  En hornprydd djävul på axeln

  7 januari 2013

  Jag läser i Sara Edwardssons blogg att hon tycker att vågen börjar peka åt fel håll för att hon äter mer mat istället för godis. Hm, vad har det blivit för tankevurpa här? Jag tror att ”Den lede” håller på att infiltrera Saras hjärna…

  Annons

  1. KALORIER: Om man slutar äta godis och satsar på bra mat, borde det innebära att man blir mindre hungrig eftersom maten ger mer mättnad för varje kalori. MEN nyttig mat är inte kalorifri, så om man börjar äta mer totalt sett, går man såklart upp i vikt…Vi har en benägenhet att missbedöma kaloriinnehållet i mat, så en lite kalorikoll kanske kan vara på plats. Du måste inte proppa dig jättefull i magen för att stå dig längre. Det räcker att du äter RÄTT saker, så står du dig längre ändå!

  2. NÄRING: Om man småäter en näve godis som ger exempelvis 150 kalorier, så ger det troligen ingen som helst näring som är bra för kroppen. Om man istället äter en frukt och en klick keso som ger lika många kalorier, får man på köpet en massa vitaminer/antioxidanter, som skyddar oss mot en helskottas massa sjukdomar.

  3. NJUTNING: Lite godis och sötsaker är okej, men de ska vara till för att ge livet lite guldkant och ska verkligen användas just till njutning. Slentrianmässigt godisätande ger inte så värst mycket njutning, eftersom det inte ger den där ”mmmmm-extragott-känslan”. Jämför med den där parfaiten som du bjuds på en gång om året – den njuter du av för att den är så speciell. Jag njuter t.ex. av lussebullar, men skulle inte njuta hälften så mycket om jag åt dem varje dag.

  4. TRÄNINGSORK: Du är skitduktig med din träning och för att orka i längden, behöver kroppen bra näring. Godis är ingen bra näring, utan enbart ett slöseri på kalorier som är bättre att lägga på nyttigheter.

  Summan av kardemumman: För att kroppen och knoppen ska må bra, behöver du energin från annat än sötsaker. Målet är att må bra långsiktigt och det gör du INTE på godis. Så det så!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  1 kommentar
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar