Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  En bra fråga jag aldrig fått förut!

  5 juni 2014

  Hej Marie,

  Jag har en fråga ang kalorier och mängd mat; kan man äta för stora portioner även om man inte äter för många kalorier?

  Ska försöka förklara vad jag menar; jag äter enligt 5:2 metoden och upplever att jag inte går ner i vikt så mycket som andra jag jämför mej med. Under mina ”2-dagar” äter jag mycket grönsaker och lättprodukter vilket gör att jag kan äta ganska stora portioner jämfört med mina väninnor som äter ”vanlig” mat men väldigt små portioner. Även om vi får i oss ungefär lika stort antal kalorier så äter jag ju mer mat. Blir det någon nackdel för mej i mina försök att gå ner i vikt?

  Annons

  /Åsa

  Mitt svar:

  Hej Åsa och stort tack för en jättebra fråga. Den har jag faktiskt aldrig fått förut, så den blev jag extra glad över!

  Viktnedgång handlar om skillnaden mellan energi in och energi ut och hur vi förbränner den energi vi får i oss är väldigt individuellt. Därför ska du aldrig jämföra med andra människor även om de är av samma kön, storlek och ålder. En viss fingervisning kan man tänka sig att det ger, men vi fungerar väldigt olika. Dessutom lever du sällan så nära inpå en annan människa att du exakt vet vad han/hon äter när du inte ser på 😉

  Du ska alltså bara se till dina egna erfarenheter av hur din kropp svarar på energireduktion. När du väljer grönsaker och magra produkter som ger volym men lite energi tycker jag att du väljer smart. Det låter på dig som att du registrerar maten och därmed har koll på antalet kalorier du stoppar i dig. Du skulle inte med samma antal kalorier gå ner mer om du bytte till mindre portioner av fullfet ”vanlig”mat.

  Det viktigaste när du väljer är att du hittar ett sätt som fungerar för dig och att du väljer livsmedel som du tycker är goda och som gör dig så nöjd som det går att bli på 500 kcal… Att portionerna på tallriken ser större ut än dina vänners är alltså INTE en nackdel.

  Om du vill få en snabbare viktminskning kan du antingen dra in lite mer på ätdagarna eller öka motions/träningsdosen. Något som också gör stor skillnad är den vardagliga aktivitetsnivån. Om du har ett stillasittande arbete och är lugn som typ, kan du öka förbränningen genom att ta alla små tillfällen i akt för att röra dig. Bli den som alltid springer först och  hämtar nytt papper till  kopiatorn, går ut med soporna, går och handlar den glömda mjölken……..osv. Det gör större skilnad än man kan tro!

  sallad

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  2 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar