Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Emotionellt ätande

  7 september 2015

  Jag får ofta frågor där jag förstår att det är vanligt att man äter av andra anledningar än hunger. Ingen världsnyhet för mig eftersom  jag själv gör precis likadant. Det har också skrivits spaltmil på samma ämne, men ibland tål det att upprepas.

  Annons

  Vi är många som äter när vi är stressade och ännu fler som äter när vi är ledsna. Just detta att vi använder födan till tröst är kanske inte så underligt. Redan som barn fick vi ju en tumme eller napp i munnen när vi gnydde… och när vi slog oss fick vi en pepparkaka för att lindra svedan.

  Dessutom är det alltid förknippat med mat och dryck när vi vill fira något speciellt så visst har maten en mycket central betydelse för hur vi känner oss.

  Mat och dryck stimulerar våra sinnen och får oss att må bra. Socker och alkohol triggar extra mycket och tyvärr fungerar vi på så vis att den här känslan av välbefinnande lurar vår hjärna till att vilja ha mer. Somliga kan hantera suget på ett bra sätt, medan en del av oss dessvärre hamnar i beroende och har svårt att sluta äta när vi väl har börjat. I slarvigt vardagsspråk pratas det om att ha ”bra eller dålig karaktär”, och på sätt och viss är det en karaktärsfråga, men det innebär inte att man behöver ge upp och tycka att man är ett hopplöst fall.

  Det går att träna upp förmågan att kunna stå emot och där har viljan en stor betydelse, liksom att vi kan bestämma oss för att skärpa till våra vanor. Genom att fatta ett bestämt beslut att följa en viss linje kan man träna upp förmågan att stå emot.  Ibland kommer det att misslyckas, men enstaka dagar i fel spår är bättre än alla dagar i diket. Jag säger inte heller att det är superenkelt, men vi har ändå ett val att göra så gott vi kan eller att lägga ner ansträngningarna och fortsätta känna oss missnöjda.

  Numera finns också hjälp att få, och den bästa hjälpen förutom du själv och din egen vilja är din egen omgivning. Ta kompisar som stöd eller använd nätet och skaffa nätkompisar i samma situation. Det kan du bl a göra på 5:2-klubbens hemsida eller genom att besöka andra liknande forum på nätet eller irl. Inget är omöjligt om du själv tror på din egen förmåga. Den finns, men ibland måste du kanske få hjälp att locka fram den.

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar