Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Det otänkbara…

  1 februari 2016

  Frukostdag! Jag kliver upp, duschar och dukar upp en frukost bestående av en skål med chips, 100 g lösgodis och en Dajmstrut! Mumms!

  Nää, självklart inte och det gör inte du heller. Det känns på alla sätt otänkbart att man skulle börja dagen med godis eller andra tomma kalorier.

  Annons

  Men varför är det inte alls lika otänkbart att dyka ner i godisskålen på kvällen eller att stanna till vid Pressbyrån på väg från jobbet och köpa en chokladbit? Vi har skapat oss vanor som vi har gjort till nåt slags okejat beteende, även om det ibland skorrar lite i samvetsrötterna…

  MEN det fina är att vi kan använda våra beteendemönster för att programmera om våra hjärnor och begränsa intaget av onödiga livsmedel. Det går alltså att successivt ändra vår inställning till vad som är okej. Jag har själv kommit så långt att jag i stort sett aldrig äter godis på dagtid. Jag har tränat in samma tänk där som när det gäller frukosten. Det är nästintill lika otänkbart som att jag skulle tända en cigarrett och DET kan jag säga är NONONO!

  Däremot har jag inte kommit så långt som att jag helt tagit bort sötsakerna så som jag har gjort med cigarretterna, men det skulle jag säkert kunna om jag absolut ville… (men jag vill inte – jag gillar att få slarva ibland)

  Du kan välja att se dig själv som en allergiker om det underlättar omställningen. Intala dig själv att du inte mår bra av att äta godis på vardagarna eller att du får 1000 finnar i ansiktet av glass eller hitta på något annat som du absolut vill undvika. Sen gäller det att TRÄNA, TRÄNA och TRÄNA. Du kanske misslyckas nån gång, men så småningom blir det lika otänkbart för dig att ägna dig åt de frestelser du egentligen inte vill, som att börja dagen med sega råttor och Dajmstrut.

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar