Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Det hänger på storleken!

  13 oktober 2016
  Hur många kalorier är det egentligen i en banan?

  Jag fick en fråga på 5:2-klubbens hemsida som var lite kul:

  Eftersom jag vill göra rätt för att få rätt resultat så undrar jag lite; era kcal-beräkningar på 5:2 är inte samma som på måbra*s andra kcal-koll. Tex banan är över 100kcal på måbra, medans det är 76 på 5:2 (som också är måbra). Ska jag för säkerhets skull lägga mig lägre per dag? Det känns extra viktigt på fastedagarna.

  Annons

  jigglypuff39

  Bra att du vill göra rätt och ha koll – och vilket falköga 😉 Om du snabbsöker på kalorikollen får du helt riktigt fram 76 kcal men om du söker via den noggrannare kaloritabellen står det 106 kcal. Skillnaden är att tabellen räknar med 110 g banan vilket är en medelstor. I kalorikollen står det ingen vikt alls, men här har man säkert räknat med en ganska liten banan.

  Vill du göra helt rätt ska du använda MåBra:s kaloritabell som har viktangivelser som du kan kolla mot, den är korrekt och använder Livsmedelsverkets databas. Hoppas du förstår min förklaring och skillnaden – det hänger alltså på storleken 🙂
  //Marie

  När vi nu ändå pratar om bananer och kalorier så är det dessutom ganska stor skillnad på mogna och omogna bananer. Ju brunare och mognare en banan är, desto högre sockerinnehåll. När bananerna mognar omvandlas stärkelsen successivt till socker och GI-värdet stiger också. Du håller dig alltså mätt längre på en gul  eller tom grönaktig banan.

  Raw Organic Yellow Baby Bananas

  Såna här små kanariska bananer är jättegoda,men de smakar ännu sötare än de vanliga, så de har säkert också ett högt GI.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar