Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Bästa hälsodrycken

  17 november 2015

  På MåBras hemsida läser jag om 7 anledningar att dricka vatten. Det är något jag verkligen kan skriva under på även om jag samtidigt tycker att man inte ska överdriva sitt drickande heller. Alltför mycket vatten kan späda ut salthalten i kroppen för mycket och är heller inte bra.

  Annons

  Många hävdar att man ska dricka när man är törstig och att kroppen själv styr behovet genom törstsignalerna. För de flesta stämmer detta, men precis som med hunger kan vi sätta de naturliga signalerna ur spel och då är det bra att ha en ungefärlig ”ram” att hålla sig inom. 1-1,5 liter är lagom för de flesta en vanlig dag när man inte tränat hårt eller utsatts för höga temperaturer.

  Vätskebehovet är också mycket olika och beror bl. a på hur mycket vi svettas vilket i sin tur beror på kroppsvikten och -aktiviteten men det finns också individuella skillnader.

  När jag var på vandringsresa i Bhutan fick vi tipset att mota huvudvärken på den höga höjden genom att dricka mycket vatten men också att djupandas för att syresätta blodet. DÅ drack vi ibland utan att vara törstiga, men det tillsammans med långsamma djupa andetag tog verkligen bort trycket över pannan.

  Idag har jag spelat en golfrunda i ca 35 graders värme och här kan man prata om törst. På 4 timmar drack jag ca 2 liter vatten, mer hann jag inte få i mig, och var ändå rasande törstig när vi kom in till klubbhuset. Koncentrationen svek mot slutet och det tillskriver jag vätskebristen. I ärlighetens namn tillstår jag att jag drack en flaska Singha – den godaste öl jag nånsin druckit! Öl är annars inget jag dricker ofta, men idag var den otroligt läskande. I den stunden var den nog fullkomligt superhälsosam 🙂

  När man svettas mycket vilket vi gjorde idag – kläderna var sjöblöta – är det inte bara vatten man måste få i sig. När vi svettas tappar vi salt och det måste ersättas. Här i Thailand äter vi ofta ett ägg med salt eller soja för att återställa saltbalansen. Däremot behöver vi inte socker vilket många tror. Gör man av med mycket energi vilket kan vara fallet om man springer ett långlopp kan det vara befogat med en sportdryck, men en golfrunda eller en långpromenad är tämligen maklig och då är det bättre att ta en frukt eller en smörgås (eller ett saltat ägg). Söta drycker är en av de största bovarna ur hälsosynpunkt!

  Body Water Infographics

  Body Water Infographics

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar