Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Dags att skilja på äpplen och päron i frågorna om 5:2

  17 juni 2013

  Det är oerhört kul med alla frågor, tankar och tips från er som kollar min blogg. Det är många som är sugna på att testa 5:2 och det förvånar mig inte, med tanke på all positiv publicitet som metoden har fått. Jag är ju själv förvånansvärt engagerad, och känner att här finns något nytt som kan utvecklas till att fungera, både som ett sätt att må bra men också som ett bra sätt för den överviktige att tappa kilon.

  Annons

  Jag brukar vara rejält kritisk till nya dieter och mirakelmetoder, och vill helst hitta ett logiskt sätt att leva i vardagen utan att krångla till livet med en massa regler och pekpinnar. Jag tycker att mat ska njutas, och jag vill också helst att man ska kunna äta allt för att på så sätt sprida riskerna att få i sig onödigt mycket av ett enskilt födoämne, men samtidigt öka chansen att ge kroppen den näring den behöver. Här funkar 5:2! Du äter det du vill 5 av dagarna i veckan, och jag väljer då att äta det jag är van vid, dvs lite av allt. Där ryms först och främst allt nyttigt som min kropp vill ha, men även lite guldkanter som min själ mår bra av, såsom ost och vin, godis och glass i måttlig mängd… Under mina lågkallodagar snörper jag åt intaget och lever mest på grönsaker, lite kyckling, fisk, frukt, bär och keso. Inte svårt, inte krångligt!

  Vad har nu detta med äpplen och päron att göra? Jo, många vill prova dieten för att man har läst att fastan i sig hjälper till att reparera celler i kroppen, och att man alltså ska bli friskare och minska risken för sjukdom. I bästa fall ska man även få leva ett längre och friskare liv om man gör fastedagarna till en vana. Här finns inga säkra vetenskapliga bevis, men det är ju upp till var och en att leva på ett sätt som man tror är bra. Så länge som man själv mår bra är väl det bingo. Somliga tror på Stenålderskost, andra tror på LCHF medan en del människor inte bryr sig alls och lever hur osunt som helst. Vad man än väljer får man inga garantier för ett bra liv, men chansen ökar om man lever så bra man kan med sunda matvanor och rejäla doser vardagsmotion. Hur gör man då om man INTE vill gå ner i vikt?

  Enkel matematik! De kalorier du undanhåller kroppen under fastan måste då ersättas med energigivande livsmedel under de andra dagarna. För att inte behöva äta sig proppmätt, kan man då välja energirik men ändå bra mat, lämpligen nyttigt fett som exempelvis finns i nötter, mandel, avokado och fet fisk. Det tar kanske ett litet tag att hitta rätt balans, men man får prova sig fram.

  Andra har valt att se 5:2 som en ren viktminskningsmetod och det funkar naturligtvis automatiskt också om man inte kompensationsäter ALLA kalorier man snålat in på under lågkallodagarna. Ju mindre extra du stoppar i dig, desto snabbare viktminskning. Det trevliga för den överviktige är att du under lågkallodagarna krymper magsäcken, så att behovet av att äta extra dag två inte känns påträngande alls. Det är i alla fall min erfarenhet! Visst kan man känna sig lite extra sugen, men jag läste någonstans, att de flesta ökar sitt energiintag under normaldagarna med bara ca 10 %. Fastedagarna gör också att man plötsligt blir uppmärksam på allt som man ibland stoppar i sig utan egentligen vara riktigt medveten om det. Sånt där som en extra frukt när man går förbi fruktskålen eller en handfull nötter. För att inte tala om alla små smaktuggor som ramlar in medan man lagar mat. Och alla lattemuggar som man dricker mest av sociala skäl…

  Motion och träning då? Kristoffer ställer följande fråga: ”Jag undrar om motion bör tas med i kaloriräkningen? Ska jag kompensera för ett träningspass, eller ligga kvar på samma nivå? Om man cyklar 1,5 mil åt vardera håll till o från jobbet så det ju ett antal kalorier man förbränner där”. Jag skulle vilja svara Kristoffer att det inte är nån skillnad om du följer 5:2 eller om du lever som vanligt. Det är klart att det går åt kalorier när du cyklar, och om du i vanliga fall äter extra för att hamna i energibalans bör du fortsätta med det. Men om du vill gå ner i vikt är motionen bara en extra skjuts till ökad förbränning.

  Men här ska man också skilja på motion och träning. Om du cyklar i ett något sånär lugnt tempo eller ett tempo som din kropp är van vid så att du bibehåller din normala konditionsnivå, orkar du säkert fortsätta även under lågkallodagarna utan att äta mer än de 600 som rekommenderas. Är däremot cyklingen en utmaning där du har en rejäl pulshöjning och där du cyklar för att förbättra din kondition, kanske du behöver äta något extra direkt efteråt, så att kroppen får återhämta sig.

  Du som vill veta mer och få del av andras frågor, synpunkter och erfarenheter, läser med fördel alla kommentarer som finns här på bloggen. De flesta har jag svarat på även om några slunkit förbi innan jag hunnit kommentera. Fortsätt gärna fråga och tyck, så lovar jag att försöka svara på så mycket jag bara hinner!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  8 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar