Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Chocka kroppen med lite stress!

  9 juni 2015

  Jag tror att det finns hopp för alla som känner sig som hopplösa fall! Jag äter så lite och ändå går jag inte ner i vikt… Detta är den vanligaste frågan jag får och oftast svarar jag att du inte riktigt har koll på vad du äter. För att gå ner i vikt måste energiintaget vara lägre än förbrukningen och då måste du dra ner födointaget eller öka den fysiska aktiviteten.

  Annons

  Men du kan inte dra ner alltför mycket under en längre period. Du riskerar näringsbrist om du inte har en perfekt sammansatt kost på ett lågt kaloriintag. Visst kan du äta VLCD-produkter (Very Low Calorie Diet), dvs soppor och andra måltidsersättningar, men hur kul är det i längden?

  Många av oss med relativt stillasittande arbete och där tiden inte räcker för en massa fysisk aktivitet har ett lågt energibehov, kanske runt 1600 kcal/dag, och det är svårt att dra ner tillräckligt utan att svälta för att få tydliga resultat på vågen.

  Det allra bästa du kan göra är att öka den fysiska aktiviteten rejält, men för många är det en utopisk tanke. Tiden och orken räcker inte, kroppen kanske börjar bli sliten om du tillhör min ålderskategori, motivationen tryter – det blir en ond spiral och efter några veckor ger du upp och faller tillbaka i det vanliga mönstret.

  MEN, jag tror att det finns nya vägar även för oss som tycker att vi har prövat ”ALLT”. Det hela handlar om att chocka kroppen genom att bryta de vanliga mönstren. Ungefär som med träning. Om du alltid går, springer eller cyklar samma runda så förbättrar du inte din kondis. Du bibehåller den, men du får inte bättre flås. För att öka din kondition måste du stressa kroppen genom att jobba över din kapacitet, få upp pulsen och känna att det är jobbigt. Samma sak med styrka. Dina muskler blir inte starkare för att du kör 10 armhävningar varje morgon. Det kan du redan och kroppen behöver inte bygga upp mer muskelstyrka för att du ska klara av att göra samma sak igen.

  Jag har en teori att det är samma sak med viktminskning och jag har helt ovetenskapligt testat två varianter som båda handlar om att göra annorlunda.

  Det ena sättet är inget nytt längre, men attans så effektivt. Periodisk fasta har för mig blivit ett sätt att med jämna (eller ojämna) mellanrum stressa kroppen genom att inte ge den någon energi. Igår åt jag ingenting alls förrän kl. 16.00 och sen räckte det med 450 kcal tills jag gick till sängs.

  Jag vaknade tidigt i morse, pigg som en mört – det gör jag alltid dagen efter halvfastan. Kroppen, men även knoppen går på högvarv och jag började fundera över det här med att chocka kroppen genom att bryta det vanliga mönstret.

  Hör du till dem som inte testat periodisk fasta tycker jag att du ska ge det en chans. Verkar det krångligt? Läs min bok ”5:2 för kvinnor” eller gå med i 5:2-klubben där du får all info du kan önska + recept, bloggmöjlighet m.m.

  Det andra sättet jag funderar över tänkte jag återkomma till om ett par dagar – tror inte du orkar läsa mer just nu…

   

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar