Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Chiapudding och annat gott…

  27 januari 2015

  Idag har jag lagat frukost till 80 personer – det var sannerligen en utmaning att stå hemma i mitt kök och fixa såna mängder. Jag var inbjuden att delta i ett event tillsammans med Leila Söderholm och Mia Törnblom – dessa fantastiska och inspirerande kvinnor. Förutom att hålla en miniföreläsning som handlade om frukostens vara eller icke vara hade jag lovat bjuda på frukost ur mina egna recept – tre av dem från det senaste numret av MåBra.

  Annons

  Mia, Leila o jag

  Att mixa ihop 10 liter drickyoghurt, röra ihop kilovis av päron- och hallonkeso IMG_2888 och blanda chiapudding i stora mängder är inte så märkvärdigt, men sen kom det till hur jag skulle transportera det hela. Det blev en djupdykning bland tomma PET-flaskor och glassburkar. Chiapuddingen hällde jag upp i små engångs-snapsglas och ställde på en bricka. Det blev en lustelig taxifärd där jag höll andan i varje kurva, men allt kom fram i ätbart skick.

  IMG_1840

  Jag har tidigare berättat att jag förändrat min syn på frukosten sedan jag började leva efter 5:2-metoden. Jag har insett att det viktigaste inte är NÄR jag äter, utan VAD jag äter och att maten så långt som möjligt ska ge mig njutning. Är jag inte hungrig på morgonen kan jag vänta med frukosten tills den verkligen smakar gott för att jag är äkta hungrig. Naturligtvis förutsatt att det funkar rent praktiskt.

  Eftersom chiapudding är ett efterfrågat recept kommer morgonens supergoda och nyttiga variant här:

  2 1/2 msk chiafrön

  2 dl hasselnötsdryck (Alpro)

  1/2 dl blåbär, gärna frysta

  Gör så här: Blanda allt i en skål eller ett glas och låt stå ett par timmar att svälla eller gärna över natten, så har du frukosten klar när du vaknar. Garnera gärna med ett par färska bär och lite kokosflingor.

  Portionen ger 135 kcal med energifördelningen 9 % protein, 49 % fett och 42 % kolhydrater

  Att jag valde hasselnötsdrycken är dels för att den passar bra i denna rätt eftersom den är lite söt och därför tar bort den lite fadda chia-känslan. Nötsmaken passar dessutom bra i sammanhanget och så blir puddingen mjölkfri – en fördel för allergiker. Fettet är av det nyttiga slaget och kommer från chiafröna och jag räknar då med att du tuggar sönder ungefär hälften. Resten sväljer du hela och de tas då inte upp av tarmen, men ger den tarmsmörjande effekten ändå!

  IMG_3187

  Dela
  Tweeta
  Maila
  3 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar