Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Bör man äta Omega3-kapslar när man inte äter fisk?

  2 september 2016

  Får jag i mig tillräckligt med fett?

  Får jag tillräckligt med fett; 1-2tsk smör, 2msk rapsolja, 1dl mandlar och ett ägg? Är vegetarian så jag äter inte fisk. Borde jag skaffa omega3 kapslar?

  fish oil on white background

  Hej!

  Du ställer en fråga som är lite spännande och jag hoppas du ska finna svaret intressant!

  Annons

  När det gäller mängden fett handlar det till stor del om att få balans mellan Omega3 och Omega6. För lite Omega3 gör att balansen rubbas vilket inte är så bra ur inflammatorisk synpunkt. Jag ska inte gå in i alltför mycket detalj här men i korthet bildas Omega3 i gröna växter och alger medan Omega6 bildas i nötter och frön. Eftersom fiskar och gräsätande djur får i sig Omega3 anrikas detta ämne även i fisken, framförallt i fet och viltfångad fisk. Gräsätande djur, dvs kor som fått gräs och hö, liksom vilt och frigående får/lamm innehåller också Omega3 men inte köttdjur uppfödda på spannmål eftersom spannmål är frön.

  Nu är det inte helt säkert att du får brist på Omega3, men ju mer fett från frön och nötter du äter desto större blir obalansen mellan Omega3 och Omega6. Jag är ingen doktor och kan inte ge dig ett 100% säkert svar, men rent logiskt kan det finnas anledning för dig att äta Omega3-kapslar. Mängden fett är knappast ett problem – det är det sällan och jag gissar att du äter mer fett än det du beskriver eftersom det gömmer sig en hel del fett i annan mat också, särskilt i mejeriprodukter, oliver, avokado osv.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  2 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar