Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Bör IGF-1 kollas innan man börjar med 5:2?

  11 juli 2013

  Caijsa har skrivit en kommentar på ett av mina tidigare blogginlägg, där hon frågar om alla borde kolla sitt IGF-1-värde innan man börjar med 5:2. Anledningen är att Kerstin Brismar har uttalat sig i dn och sagt att ett alltför lågt IGF-1-värde kan öka risken för benskörhet. Caijsa undrar vad jag tycker om detta…

  Annons

  Jag har inte läst den artikel Caijsa hänvisar till och jag hittar den inte på dn:s hemsida, men som princip tycker jag att man ska gå på sin egen känsla för hur man mår, men självklart kolla med en doktor om det finns tveksamheter.

  Jag har ju själv tagit blodprover mest för att kunna visa på vilka effekter det kan bli, men vi är ju alla individer och kroppar kan reagera olika.

  Innan jag började med 5:2 hade jag inte hört talas om IGF-1, och var därför föga bekymrad om mitt värde. Det finns säkert andra prover jag skulle kunna ta som jag inte vet om, men det finns en gräns för hur mycket man behöver kolla om man ändå mår bra. Om det jag äter är av bra kvalitet och jag känner att jag mår bra, tror jag personligen att jag kan fortsätta med 5:2. (Nu visade det sig dessutom att mitt IGF-1-värde var för högt, så därför bör halvfastan påverka mig positivt.)

  Sen beror det naturligtvis också på vad man jämför med och vad syftet är med att leva med halvfasta. Om man exempelvis har försökt bli av med en större övervikt under flera år utan att lyckas, så tycker jag att det kan vara värt ett försök. Det bör i alla händelser vara bättre än att fortsätta vara överviktig – det har ju andra nackdelar med sig. Och om man jämför med att alltid äta en massa skräpmat eller alltför mycket mat jämt, då tror jag att det är bättre att leva med 5:2. Men om man lever sunt och mår bra ändå, kanske det inte alls finns anledning att testa 5:2. Då är det säkert bra som det är!

  IGF-1 är en faktor i sammanhanget, men inte det enda som påverkas i kroppen. Vilken diet man än bestämmer sig för, så för den med sig förändringar i kroppen. Visst kan man ta blodprover för att veta om man ligger i riskzonen för att drabbas av benskörhet, men det är ju andra blodvärden som också påverkas, t ex kolesterol, glukos och triglycerider, vilket kan minska risken för exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar.

  Så fort man gör en förändring i livsstilen påverkas kroppen. Just nu är 5:2 högaktuell och därför kommer det såklart upp en massa funderingar om hur bra det egentligen är. Om man börjar motionera händer det saker, om man börjar äta annorlunda händer det annat i kroppen, men man springer ju inte och kollar alla blodvärden stup i ett om det inte finns anledning. Men på sikt – om man bestämmer sig för att fortsätta med sin nya livsstil i ett längre perspektiv, kanske man ska göra en allmän hälsokontroll och då be doktorn att även IGF-1 värdet kontrolleras eftersom man nu känner till dess påverkan.

  Nu är jag ingen doktor eller forskare och jag kan bara ge min högst privata och amatörmässiga syn på saken. Sen är det upp till var och en att välja väg. Jag förmedlar mina intryck och inser att det kan påverka andra, men jag vill inte direkt uppmana andra att följa efter – det är vars och ens eget beslut.

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar