Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Behöver vi superfrukter, superbär och annan supermat?

  8 augusti 2016
  Är supermatstrenden bra eller är det en fluga som ersätts av en ny? Behöver vi trender för att bryta mönster? Jag funderar, men min åsikt är ganska klar!

  Super foods in spoons and bowls

  Jag läste ett blogginlägg av förträffliga Kajsa Asp Jonson som ganska väl beskriver min egen inställning till all denna supermat som är så trendig.

  Precis som Kajsa skriver, tror jag att de allra flesta av oss mår precis lika bra av att äta helt vanlig, varierad mat. Men jag ser också en annan aspekt.

  Annons

  Många går omkring med dåligt samvete för att man äter fel och/eller för mycket onyttigheter. För att balansera detta och skaffa sig lite bättre samvete tillsätter man då och då dessa ”superlivsmedel” som sägs ha fantastiska egenskaper som ska få oss att må bra. Tja, det är knappast skadligt och mår du bättre rent mentalt så må det vara hänt.

  Långsiktigt tror jag ändå att det är ett fåtal som kommer att leva på ”superfood” hela livet. Jag tror att det är en fluga som kommer att ersättas av nästa trend. Nu lär det visst komma kronärtskocksvatten som nästa superdryck…

  Dåligt samvete och rädsla är inga sköna känslor och jag tycker att vi kan tona ner våra hyllningar till supermaten. Ät lite av all mat, varierad sådan och njut av det du tycker smakar gott. Även en viss mängd onyttigheter kan rymmas i din kost, bara grunden är vettig. Jag tror faktiskt inte att det är nyttigt att äta stora mängder av enskilda livsmedel, även om de sägs ha superegenskaper. Risken är att de samtidigt innehåller miljögifter som i koncentrerad form kan bli direkt skadliga.

  Men har du halkat alldeles på sned och fastnat i ett mönster med enbart skräpmat kan det kännas bra att totalt bryta mönstret och satsa på något bättre. Kanske kan en period med supermat vara din grej, men i längden tror jag att du ska landa tillbaka i vanlig sund mat, dvs kött, fisk, ägg, potatis och andra rotfrukter, grönsaker, frukt och bär, nyttiga fetter, magra mejeriprodukter och fullkornsprodukter. Lägg sedan till dina egna njutningar om det så är choklad, glass, vin eller kanelbullar i rimliga mängder. Och skippa det dåliga samvetet!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar