Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Bättre mullig och vältränad än mager soffpotatis!

  31 maj 2010

  I dagens tidning läser jag en artikel om att det är lika farligt med alltför mycket kolhydrater som med alltför mycket fett. Där står också att det finns mycket som talar för att vi människor är olika och att kroppen hanterar matintaget på olika sätt.

  Annons

  Jag är övertygad om att våra gener styr oss väldigt mycket, och att vi måste anpassa våra vanor utifrån våra egna förutsättningar. Känner man att man triggas till överätande av sött, bör man självklart vara försiktig med kolhydratrik mat. Har man lätt att lägga på sig övervikt bör man också hålla igen på fettet för att inte få i sig alltför mycket energi.

  I samma artikel läser jag att motion i form av promenader är bra för kroppen och att några kilos övervikt inte är farligt om man ser till att hålla kroppen igång! Du som tittade på min duell i TV4 Förkväll i förra veckan, kunde höra att jag sa ”det är bättre att vara någotsånär vältränad med några kilos övervikt, än att vara en mager soffpotatis”.

  walking

  Vikthetsen i sig är skadligare än själva övervikten, står det också i artikeln! Säkert! Att stress ger oss höga kortisolvärden som i sin tur hämmar fettförbränningen är ingen nyhet!

  Vi får så många råd som verkar peka i olika riktningar hela tiden. Ena stunden ska man äta mycket kolhydrater och lite fett, och i nästa råd ska man äta fett och undvika kolhydrater. Det är klart att många blir villrådiga och kanske just därför struntar i att ens försöka. Till alla er vill jag ge följande enkla basråd:

  • Känn efter vad just din kropp mår bäst av. Pröva att hålla igen på det som är mest onödigt och minst viktigt.

  • Se till att vardagsmotionera. Ge din kropp en chans att känna hur bra den mår när den får röra på sig!

  • Hitta en rimlig målvikt som du har en chans att hålla! Försök att bortse från de lite irriterande kosmetiska kilona om de inte är skadliga för din hälsa!

  • Variera maten! Ät både fett, protein och kolhydrater, men välj smart så att du håller dig mätt och belåten, så minskar risken att få ”toksug”.

  • Planera och unna dig även att njuta av godsaker men i begränsad mängd!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar