Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Bästa kryddan – är det hungern?

  19 februari 2016

  Jag svarar på frågor på 5:2-klubbens hemsida och häromdagen var det en tjej som skrev att hon tycker att det är svårt att hålla sig mätt på en fastedag, trots att hon äter ägg, havregrynsgröt, soppa och dricker te.

  Annons

  Brukar du känna dig mätt och belåten när du fastar? Jag gör det definitivt INTE, men det är en del av själva grejen, tycker jag. Det ligger en viss njutning i att kunna behärska sig. Igår körde jag en kombo-fastedag. Då halvfastar jag på 500 kcal, men kombinerar det med 16:8-metoden. Hoppar över både frukost och lunch och framåt 15-snåret blir det något lätt. Igår åt jag en grapefrukt…förutom teet förstås. Sen var jag på ett gympapass kl. 17.30, kanske lite tröttare än vanligt, men helt okej. Efter gympan blev det en underbart god tallrik soppa med två knäckemackor + skinka. En balja rooiboste med ett par majs/riskakor fyllde upp till 500 kcal och sen var den dagen slut…

  Självklart håller jag mig inte mätt på 500 kcal när jag är van att äta betydligt mer. Så här skrev jag i mitt svar: ”det är faktiskt så att du får lov att acceptera att du blir hungrig av och till på fastedagarna. Om det är just på kvällen du besväras av hungerkänslor kan du se till att spara lite av din dagsranson så att du kan äta en soppa eller liknande på kvällen. Annars får du helt enkelt ”stå ut” och trösta dig med att du får äta nästa dag. Det är ju inte farligt att vara hungrig – tvärtom är det ett tecken på att dina hunger- och mättnadskänslor fungerar som de ska. Jag brukar själv vara hungrig då och då på fastedagarna, men kurret brukar gå över av sig självt för att sen återkomma då och då under dagen. Det blir en vanesak och oftast botar jag suget med en kopp te. Lycka till i fortsättningen//Marie”

  Och tänk vad gott allting smakar när man verkligen är HUNGRIG! Jag känner verkligen hur rågsmaken framträder när jag njuter av min frukostmacka dagen efter fastan. Jag känner efter och äter med medvetenhet och låter smörgåsen räcka extra länge. På så sätt upplever jag också att jag lättare blir nöjd och behöver kanske inte äta lika mycket som när jag kastar i mig maten utan att så värst mycket reflektera över vad jag gör. Prova själv, så får du se!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar