Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Bäst-före-dag hade passerats för ett halvår sen…

  23 juni 2014

  Jag tillbringade min midsommar i Omberg tillsammans med ca 120 andra glada golfare. Att bo med helpension är alltid en utmaning, men den här gången gick jag inte upp ett gram – troligen för att det golfades på dagarna och dansades på nätterna 😉

  Annons

  Vi satt och diskuterade maten som serverades vid lunchen i lördags. Det  var en kött- och grönsaksgryta och man behövde inte vara Einstein för att inse att köttet var resterna från det grillade köttet från fredagskvällen. Någon tyckte att det var ”snålt” att servera samma mat, men då protesterade jag! Det var väl jättebra att de använde maten, vad skulle de annars ha gjort? Slängt den eller gett den till grisarna? Den var ju inte på något sätt gammal eller förstörd. Jag förutsätter såklart att den inte hade stått framme i timmar, utan att det var mat som aldrig kom ut från köket till buffén.

  matrester

  Jag läste nyligen att svenska hushåll slänger 28 kilo ätbar mat per person och år. Det innebär att vi varje år slänger mat till ett värde av 16–23 miljarder kronor. Hushållens onödiga matsvinn sägs ha en klimatpåverkan motsvarande utsläppen från 200 000 bilar under ett år……

  Hur gör du med mat som du har handlat där bäst före-dag har passerats? Slänger du eller använder du ditt lukt- och smaksinne? Bäst-före-dag anger den minsta hållbarhetstid som ett livsmedel har kvar de egenskaper som det normalt förknippas med (lukt, smak, konsistens, färg). Bäst-före dag är enbart en kvalitetsmärkning. Det är tillåtet att sälja livsmedel efter bäst före-dag. Mjölken surnar, möglar eller ruttnar inte förrän flera dagar senare om den förvarats kallt. Oöppnade förpackningar där syre och mögelsporer inte kommit till klarar sig ännu längre. Ägg kan klara sig flera veckor efter passerat datum om de får stå i kylskåpet. Knäck äggen ett och ett – om de inte är grumliga och luktar illa kan de användas. Om yoghurten eller crème fraichen inte är möglig kan den ätas.  Och så vidare.

  Jag serverade min son en lättöl som jag hittade hemma (det dricks inte så mycket öl i mitt hem). När jag vände på burken konstaterade jag att bäst-före-datum hade gått ut för ett halvår sedan. Han märkte inget på smaken och han blev absolut inte sjuk heller!

  Med sista förbrukningsdag är det en annan femma! Det är en säkerhetsmärkning och är också den sista dag som tillverkaren garanterar att livsmedlet kan ätas eller drickas utan fara för att bli sjuk. Det är inte tillåtet att sälja eller ge bort ett livsmedel som passerat sista förbrukningsdag, men det kan konsumeras om det förvarats kallt och fortfarande luktar bra. Men här ska man vara försiktig. Köttfärs som har många kontaktytor som är exponerade är känsligt och bör ätas innan sista förbrukningsdag har passerats – särskilt nu på sommaren när vi transporterar våra matvaror i värme. Ett tips kan jag komma med här: Om du vet att du ska handla mat som är känslig för värme – ta med dig en kylväska med kylklamp hemifrån och packa de känsligaste livsmedlen i den – frysvaror, kött, fisk och fågel. Oöppnade mejerivaror klarar sig hyggligt under transporten hem och vacuumförpackade livsmedel likaså.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar