Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Äta och springa eller fasta och gå – vilket är bäst?

  8 maj 2014

  Jag har redan gått ner över 10 kg i vikt men ska gå ner några kilo till. Jag har under resan försökt lära mig så mycket som möjligt genom att söka på webben. Och det finns väldigt många råd hit och dit. Har egentligen massa frågor. Men här är en: Vad är bäst om jag vill gå ner i vikt? Äta flingor och mjölk till frukost och springa 3 km eller bara dricka en kopp kaffe och gå 20 min? Eller är båda meningslösa? (eftersom de flesta experter på nätet talar om minst 45 min promenad eller längre springturer än 3 km). Jag kan i alla fall inte gå längre än 20 min för sedan får jag panik och det känns som man ska svimma.
  Peter

  Annons

  Grattis till dina 10 kilon, bra jobbat! Visst är webben ett fantastiskt sätt att inhämta information, men det kan också bli lite förvirrande när råden ibland pratar mot varandra.

  Så här är det: Det avgörande när man går ner i vikt är att förbruka mer energi än vad man stoppar in i kroppen. Men för att må bra på sikt måste du också få i dig den näring som kroppen behöver. I princip blir det alltså bättre om du rör dig lite mer så att du kan äta lite extra och ändå bibehålla en negativ energibalans.

  Ingen motion är meningslös. Din kropp mår bra av promenader. Skillnaden mellan promenaden och löpningen när du utmanar dig lite mer är att du förbättrar din kapacitet och ökar förbränningen på sikt. Promenaden kanske inte förbättrar din kondis i särskilt hög grad, men den bidrar till att du håller dig rörlig och den förbränner en hel del extra kalorier även om den bara varar i 20 minuter. Dessutom får du frisk luft och endorfiner som ger dig välbefinnande. All motion är bättre än ingen!

  Sedan finns det den mentala aspekten att ta hänsyn till. Om du tränar så att du mår illa kanske du tappar sugen efter ett tag. Bättre då att öka successivt. Kör på med dina 20 minuters promenader och så småningom kanske du kan öka farten och även längden på promenaderna. På så sätt övar du upp din förmåga och får på sikt bättre styrka, smidighet och   kondition.

  När det till sist gäller din frukost kan du göra på det sätt som du mår bäst av. Antingen börjar du med en nyttig frukost eller också tar du bara en kopp kaffe eller ett glas vatten innan promenaden och äter sen din frukost efter det. Dina flingor till mjölken/filen ska då helst vara osötade och fiberrika. Kanske vill du lägga i några färska/frysta bär istället. Prova gärna mitt recept. Alternativt kan du äta en knäckemacka med kokt ägg eller en tallrik fullkornsgröt med frukt/bär och mjölk.

  musli

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar