Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Äta mer/träna mindre eller tvärtom?

  30 januari 2015

  Hej Marie, jag håller på att gå ner i vikt och har gått ner 10 kilo men sedan den 1 januari så slutade jag med godis, läsk och alkohol. Jag har stått stilla på mina 82 kilo nu i 25 dagar. Jag åt 1500 kalorier först men ökade det till 1900 då jag förbränner mellan 2300-3100/dag.

  Annons

  Nu till min fråga, jag går på löpbandet hemma och jag går nu bara 1 timma om dagen 5,0 km/timme annars måste jag äta mer. Vad ska jag göra, äta mer eller träna mindre? Har en aktivt jobb ca: 10000 steg/dag. Jag går inte ner något i vikt och jag har mätt lite runt mage och lår men märker ingen skillnad. Vissa dagar ligger jag på ett underskott på 800 kalorier och vissa på 300. Svälter jag mej själv när jag ligger så? MVH Johan

  Hej Johan,

  Grattis till din livsstilsförändring! Bra jobbat, tycker jag. Jag undrar varför du tycker att du måste äta mer om du rör dig mer? Jag tror att du har missuppfattat att din förbränning skulle minska om du får en större skillnad mellan in- och ut-kalorier. Det här med din förbränning på mellan 2300-3100 undrar jag också över. Har du gjort ett riktigt test på detta på nån klinik eller är det bara en uppskattning som är gjort av inmatade värden i en dator? Om det är så, ska du ta det med en stor nypa salt. Förbränning är nämligen individuellt och de värden man får fram är bara att se som riktlinjer.

  Jag gissar att du inte svälter dig. Ett underskott måste du se till att få, annars går du inte ner i vikt. Ju större underskott, desto snabbare viktminskning, men underskottet får inte bli alltför stort så att du får i dig för lite näring.

  Mitt förslag är att du ökar farten på löpbandet så att du inte behöver gå mer än en timme. Öka successivt så att du orkar, men 6 km/timme kanske är en bra nivå nu? Prova dig fram, som sagt! Genom att öka förbränningen får du en mer effektiv viktminskning och du behöver alltså inte äta mer. Just nu ligger du troligen på energibalans eftersom inget händer på vågen.

  Tänk också på att vara konsekvent. Om du någon dag överskrider energiintaget blir det ju på bekostnad av en dag då du haft underskott. Det är totala kaloriintaget under längre tid som är avgörande. Ett underskott på 500 kcal i snitt per dag = 3500 kcal/vecka ger en viktminskning på ca 0,5 kg/vecka. Jag föreslår även att du lägger dig på ca 1700 kcal/dag i snitt. Ett annat sätt är att prova periodisk fasta. Gå in och läs på 5:2-klubbens hemsida och se om det kan vara något för dig! Lycka till och hör av dig igen om du har någon följdfråga!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  2 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar