Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Ät inte för lite!

  10 april 2015

  Jag är en kvinna, 33 år, 168 cm och 55-56 kg.
  Jag dansar styrdans 2-4 ggr i veckan samt att jag tränar hemma 5-7 ggr i veckan. Jag äter mellan 700 – 1000 kalorier på en dag. Jag är livrädd att gå upp i vikt, men vill veta om jag äter och tränar rätt för att behålla min vikt!?

  Annons

  MVH Klöverdam

  Bästa Klöverdam,

  Så trevligt det låter med styrdans! Dessutom säger du att du tränar hemma 5-7 gånger per vecka, men inte HUR den träningen ser ut.

  Den optimala träningen består av flera olika delar. Det bästa är om du tränar både kondition, styrka, smidighet och koordination. Det behöver inte vara alla delar varje gång, men all träning som syftar till att stärka kroppen i olika avseenden är bra. Vardagsmotion bör du utföra dagligen, dvs röra på kroppen med promenader, cykling osv. Tuffare träning där du ökar pulsen rejält eller tar ut dig styrkemässigt kan räcka 2-4 ggr/vecka.

  Om du tränar som du säger äter du på tok för lite. Kroppen har mycket svårt att tillgodogöra sig tillräckligt med näring om du under en längre period ligger under 1500 kcal. Ju mer du rör dig, desto mer kan och bör du också äta. För att bibehålla din nuvarande vikt bör du ligga runt 2000 kcal/dag.

  Du har en mycket låg vikt idag och jag undrar varför du är livrädd att gå upp i vikt? Jag gissar att du skulle må bra av några kilo till – idag har du minimalt med reserver. Du ligger på 19,5-19,8 i BMI vilket är på gränsen till undervikt. Ta dig en funderare på hur du vill må och vilket som är orsaken till ditt viktideal. En stark kropp med en funktionell byggnad kan bära en högre vikt och då behöver man inte ligga på ett så lågt energiintag att man får risk för undernäring.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar