Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Är minimetoden bra för Nina?

  17 maj 2016

  Jag fick ett mail från Nina som har läst om minimetoden i MåBra och vill ha lite råd.

  Hej Marie, Jag läste i senaste numret av Må Bra om Minimetoden och blev intresserad. Jag har ingen stor övervikt (ca 5 kg jag vill gå ner), men behöver ta tag i mina matvanor och göra smartare val.
  Jag är 38 år, har ett diskbråck sedan ett år tillbaka som gör att jag inte kan träna som jag vill (bara sjukgymnastik) och två små barn som helst bara äter pasta, korv, köttfärssås, tacos och pannkakor..
  Jag är sjukskriven på halvtid och unnar mig ofta kakor och godis. På kvällarna tar jag flera mediciner och behöver då äta något samtidigt för magens skull och det har blvit turkisk yoghurt med valnötter, honung och müsli.
  Jag såg i tidningen att man kunde maila dig för att få råd och jag vet inte hur jag ska börja..
  En dag för mig ser ut ungefär så här:
  8.30 Frukost: Två grova mackor med ost, bregott och kaffe m mellanmjölk.
  11.30 Lunch på jobbet: Försöker välja fisk om det finns, pasta/potatis, sås och grönsaker (bra utbud med paprika, kål, broccoli, ruccola, morot mm)
  15.00 Mellanmål innan barnhämtning: Två grova mackor med ost, bregott och kaffe m mellanmjölk eller Turkisk yoghurt med valnötter, honung och müsli. Kiwi, banan eller äpple.
  17.30 Middag: korv och pasta, köttbullar, kyckling (något barnen äter) stekt i smör, någon sallad men ofta inte så mycket.
  21:00 Kvällsmat: Turkisk yoghurt med valnötter, honung och müsli.
  Plus ev. någon kaka på jobbet eller godis/kakor under dagen (ca 3-4 dagar i veckan).
  Jag skulle bli jättetacksam om du ville ge några förslag på vad jag kan ändra för att bli av med mina extrakilon och må bättre. Jag har själv märkt att jag mår bättre när jag inte äter gluten (eller om det är kolhydraterna, osäker på vilket).
  Jag har dålig koll på vad som innehåller mycket kalorier och är osäker på om jag ska välja ett fetare alternativ (tex Eko vispgrädde, eko smör, eko bregott, eko turkisk yoghurt) eller magrare vid alternativ, har fått för mig att det är bra för barnen med produkter utan massa tillsatser, men å andra sidan innehåller ju de ofta mer fett.
  Tack på förhand!
  Mvh
  Nina
  Mitt svar till Nina:
  Tack för ditt utförliga mail. Bra att du skriver vad du äter även om jag inte vet mängderna.
  Eftersom du bara har 5 kg som du vill få bort tror jag att det bör gå ganska lätt. Dessutom har du några små ovanor som du kan få bort och som på sikt kommer att innebära att du även kommer att kunna hålla din nya, lägre vikt.
  Jag brukar säga att övervikt som beror på okunskap ganska lätt kan rättas till bara man får veta vad som behöver ändras. Beror övervikten på att man äter av fel skäl (tröst, leda, okontrollerat sug osv) är det lite jobbigare om än inte omöjligt, men nu ska vi ta itu med just ditt problem:
  Du behöver inte köra en särskild metod, du behöver bara bli lite mer uppmärksam på hur du väljer och vilka mängder du äter.
  1. Du unnar dig ofta kakor och godis. Byt kakorna mot frukt! Ett äpple i klyftor med lite kanel är jättebra!
  2. Osten på frukostmackorna bör vara mager (max 17%) eller du kan byta mot mager rökt kalkon eller skinka. Bregott bör du skrapa tunt eller eventuellt byta mot cream cheese, typ Philadelphia. Välj gärna knäckebröd istället för mjukt.
  3. Lunchen låter bra. Fisk och grönsaker och en mindre portion pasta/potatis/ris. Undvik såser eller ta bara lite.
  4. Mellanmålet – ta bort mackorna och byt den turkiska yoghurten mot mager kvarg/keso eller vanlig mild yoghurt. Den turkiska ligger på 10 % fett mot 3 % i den vanliga. Minimera honungen och välj müsli som är osockrad. Nötter räcker med 2 valnötshalvor. Kiwi eller annan frukt är bra. Eftersom du inte tränar så mycket, räcker det troligen med en frukt som mellanmål, särskilt som du vill äta ett kvällsmål för medicinens skull.
  5. Middagen är lite knepig. Ta själv mycket grönsaker och en mindre portion köttbullar/korv. Välj korv med hög kötthalt och lägre fetthalt. Försök variera maten mer. Mer kyckling och fisk – mindre korv och köttbullar. Leta gärna bland våra recept på recept.mabra.com och låt barnen vara med och bestämma utifrån de bättre alternativ som finns där. Om du steker i smör – minimera mängden. Testa t. ex köttbullar kokta i tomatsås
  kottbullar-420x300
  6. Kvällsmaten behöver inte vara så riklig. Se mellanmålsförslaget med kvarg/keso och gärna lite frysta/färska bär. Testa päron- och hallonkeso!
  keso-mellanmal-recept-52-420x300
  Det är utmärkt att välja ekologiska livsmedel, men de behöver inte alltid vara fetare. Det finns många ekologiska alternativ numera, t ex lättyoghurt, lättmjölk/mellanmjölk, A-fil osv och de behöver inte innehålla en massa tillsatser. Smör och Bregott kan du använda, men ta bara lite. Vispgrädde behöver du inte använda alls utom undantagsvis till fest!
  Det är vardagen som är viktigast, att du tillåter dig att festa till ibland med kakor och godis är inte så farligt, men 3-4 gånger i veckan är för mycket. Låt det stanna vid 1-2 gånger.
  Om du tar till dig av dessa råd tror jag att dina fem kilon kommer att smälta bort automatiskt. Det kanske inte blir någon rivstart eller att de försvinner på ett par veckor, men med nya bättre vanor kommer de säkert att vara borta om några månader. Lycka till!
  /Marie
  Annons
  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar