Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Är midjemåttet avgörande?

  26 november 2013

  Jag har på senare tid fått många frågor från läsare som är bekymrade över sin midja/höftkvot. En prenumerant skriver så här:
 Jag är 175 cm lång, väger 58 kilo, är inbiten promenerare. Mitt vanliga midjemått är 65 cm, men bukmidjemått är 82 och stuss 92. Jag har stadiga lår. Inser nu att jag är farligt ute beträffande bukfetma och midjehöftkvoten blir katastrofal. Jag trodde att jag fått vikten under kontroll och att min figur var acceptabel även medicinskt men inser nu att jag har helt fel. Snälla vad gör jag nu???

  Annons

  Mitt svar till Miranda:

  Lugn, bara lugn Miranda! Jag tror verkligen inte att du lider av svår bukfetma. Det är nog snarare så att det är svårt att kommunicera hur man ska mäta. De här metoderna ska heller inte ses som en enskild företeelse, utan man ska lägga ihop olika faktorer för att rättvist kunna bedöma om man riskerar sin hälsa.

  Det finns ett flertal metoder för att bedöma om man kan anses ha en hälsosam vikt och ett bra leverne eller om det är något man bör ändra på. Rökning, övervikt, alkoholvanor, matvanor, motionsvanor och inte minst stress – allt detta är sådant man kan påverka. Sen finns även våra gener som spelar roll, men dem kan vi inte göra så mycket åt. Inte heller vår ålder, längd eller kön.

  Just midjemåttet är knepig att mäta eftersom midjan sitter lite olika på oss. Vi kvinnor har oftare en tydligare markerad midja än män och vi kan mäta ungefär där den sitter. Män däremot får oftast rådet att mäta mittemellan nedersta revbenet och höftkammen eller 2 cm under naveln. Om du känner dig osäker kan du istället mäta din maghöjd. Då lägger du dig platt på golvet och placerar en bok där magen är som högst när du andats ut avslappnat. Använd en linjal för att mäta höjden mellan boken och golvet. Det bör inte överskrida 20 cm.

  Har du ett midje- eller maghöjdsmått som verkar alltför högt ska du också väga samman detta med ditt BMI och dina vanor. Vet du med dig att du slarvar med motionen eller med matvanorna eller om du stressar för mycket kan det vara idé att se över ditt levnadssätt och kanske också göra en hälsokontroll.

  I ditt fall tror jag inte att det är alarmerande eller något du behöver göra ett akutbesök hos doktorn för, men en hälsokontroll kan vara vettig om du är osäker. Det trådsmala idealet har inget med hälsa att göra. Är man sund, rör på sig och är lite mullig med lite mjukt och löst utanpåliggande fett gör det inte så mycket, men har man lagt på sig mycket av det inre (vicerala) fettet med hård, spänd buk, ska man börja tänka på sina matvanor.

  midja

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar