Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Är kortison ett hinder för viktminskning?

  11 juli 2016
  Jag fick en fråga om hur kortisonbehandling kan kombineras med fasta. Läs mitt svar här!

  MiaMaria ställde en intressant fråga på 5:2-klubbens hemsida. Jag svarade kort där och utökar svaret lite här:

  Jag har gått upp mycket i vikt pga. av att jag äter kortison, man får ju ökad aptit då. Nu orkar jag inte med mera viktuppgång och vill prova ert program, rekommenderad 24-timmarsfastan. Jag hittar inte frågan i historiken men jag undrar vad du och dina kollegor tror om möjligheten att gå ner i vikt när man äter kortison? Jag vet inte hur länge jag kommer att behöva äta kortison, men minst 3 månader till i alla fall.

  Annons

  Så här svarar jag:

  Hej MiaMaria,

  Så bra att du tar itu med problemet innan det blir större! Visst är det många som går upp i vikt av att äta kortison, men det är inget måste och det kan gå att motverka med rätt kost och ännu bättre om du kan kombinera det med motion.

  Jag har läst på att kortisondosen och även individuella faktorer kan avgöra vad som händer med vikten. Får du en dos på 2,5-5mg/dag och ändå går upp i vikt ska du kunna diskutera med din läkare om det finns möjlighet att du kan få kortisonet injicerat istället vilket inte brukar påverka vikten.

  24-timmarsfasta kan vara en bra metod om du samtidigt ser till att äta varierat med nyttig mat och begränsat intag även de dagar du inte fastar. Använd matdagboken och ät ca 15-1600 kcal på ”ätdagarna”. Motionera också efter förmåga och utmana dig själv till någon aktivitet varje dag. På så vis tror jag absolut att du kommer att stoppa viktuppgången och kanske också gå ner en del i vikt. Lycka till!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar