Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Är det okej med vit fralla om jag är nöjd?

  6 mars 2013

  Tre frågor från Andreas:

  1. Man läser överallt att vitt bröd inte är bra för att det bara är luft och man blir snabbt hungrig igen och det blir då lätt att proppa i sig något annat onyttigt innan lunch. Så jag undrar – är det så jättekasst? Om man äter två frallor från konditoriet till frukost men verkligen inte äter något annat innan lunch så spelar det kanske inte så stor roll? eller hur är det :)?

  Annons

  Svar: Det är ditt totala intag av mat som är viktigt – jag ser i nästa fråga att du oftast äter grovt bröd till frukost och det är bra, med tanke på att du då får i dig en del fibrer, vilket det är ont om i vita frallor. Men om du då och då festar till med vitt bröd istället och du ändå är belåten fram till lunch gör det inte någon skada.

  2. Vet du några bra sida man kan läsa om kalorier i portioner till normal husmanskost liksom? Eller kan du kanske svara på de vad en normalportion ligger på? tex spagetti o köttfärssås och alla dessa vanliga husmanskosträtter?

  Svar: Vi har på MåBra:s hemsida en utmärkt kaloritabell där du hittar massor av livsmedel och även färdiga rätter. Vi håller på och omarbetar tabellen, så den kommer inom kort att bli ÄNNU bättre. Du hittar tabellen om du klickar här.

  Min dag på ett ungefär, frukost 1 grov macka och en tallrik branflakes, lite musli, linfrön och naturell lättyoghurt till det. Lunch normalportion mat, 1 mellanmål oftast en frukt sen kvällsmat 2 grova mackor typ. Hur mycket är kaloriintaget på en sån dagskost ungefär kan du svara på det :)??

  Svar: Haha, det får du räkna ut själv med hjälp av kaloritabellen;-) Alla uppgifter hittar du där!

  3. Jag är nyttig hela veckan mån-fre tränar 3-4 gånger i veckan. Men på helgen så brukar jag ofta bli sugen på godis eller så, spelar det någon roll om man har en ätardag i veckan liksom och dunkar i sig en del godis choklad, naturgodis, nötter eller sånt? De är inte så att jag har problem med vikten, jag vill bara inte gå upp i vikt för jag sitter nämligen i rullstol och det blir kass om man blir väldigt tjock och sitter i stol.

  Svar: Fint att du håller igång och tränar – viktigt för oss alla, men kanske extra viktigt för dig som sitter i rullstol. Eftersom du tycks hålla vikten har du hittat balans i ditt energiintag, och då kan du visst unna dig lite extra gott på helgen – bara det inte blir alltför stora mängder, så att du inte mår bra av det.

  Vi är så olika vi människor. Det är kanske allra bäst att unna sig lite extra guldkant då och då. Somliga har inget behov alls av godis, medan vi andra skulle kunna äta hur mycket godsaker som helst. Bara vi lär oss att hantera vårt sug på ett sätt som passar oss, så fungerar det ju bra. Det är också bra om man kan välja godsaker som samtidigt innehåller bra näring. Dit hör exempelvis nötter och choklad, så om du käkar det en eller ett par gånger i veckan i ”vettig mängd”, tycker jag absolut att du ska unna dig att njuta av det!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar