Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Är det okej att äta sötad kvarg?

  7 februari 2014

  Hej!! Jag håller på att gå ner i vikt, från 70kg till runt 60!!

  Jag tränar flera gånger i veckan , mellan 4-6 det varierar lite. Jag äter bra, inget godis eller sådant längre.

  Jag och min pojkvän har nu hittat en kvarg från Skånemejerier som är så himla god. Finna i smakerna vanilj och jordgubb. Dessa innehåller ca 90 kcal per 100g. Då är endast 0,2g fett. Ca 6g protein. Detta låter för mig naturligtvis bra men sen har jag helt hakat upp på att de innehåller ca 15 g (olika på smakerna)kolhydrater varav 13,9g är socker.. Jag tycker såååå mycket om denna kvargen att äta litegrand till frukosten eller mellanmål. Men har hakat upp mig på sockret, kan jag fortsätta äta lite några gånger i veckan eller blir det onyttigt för mig?
  Julia

  Mitt svar:

  Det är jättebra att du kollar på förpackningen hur mycket socker som ingår i det du äter, men man ska inte låta sockerhetsen gå till överdrift heller. Det du äter i stora mängder ska du vara noga med – det är ju det totala sockerintaget som är väsentligt att begränsa. Vanlig fruktyoghurt t ex som du äter ett par deciliter av och dessutom kanske tillsammans med sötade flingor – där kan det bli för mycket socker, särskilt om du betraktar det som en fullvärdig måltid. Du ska alltså ha koll på ditt totala sockerintag och även i vilket sammanhang du får i dig sockret.

  Annons

  Om du exempelvis ätit en måltid som är balanserad med protein, fett och lååångsamma kolhydrater och avslutar med en lite söt dessert ger sockret inte samma glykemiska belastning som om du enbart äter något sött som mellanmål. Därför är det bättre att använda naturell kvarg och smaksätta den med lite vaniljpulver om man serverar kvargen som mellanmål tillsammans med frukt som också innehåller mycket socker.

  Så – om du som du skriver tar en liten klick av den sötade kvargen som även innehåller en del protein, behöver du knappast bekymra dig, särskilt som du har slutat med annat sött och att dina matvanor är bra. Njut med gott samvete av små mängder och lycka till med resten av viktminskningen!

  Marie

  1 kvarg

  Dela
  Tweeta
  Maila
  2 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar