Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Är det fler som blir extremt törstiga av 5:2?

  24 september 2013

  Hej Marie!

  Som så många andra så har även jag börjat med 5 2 metoden och kombinerar detta med att springa på ett löpband 3 gånger i veckan. Jag har gravidkilon som jag måste bli av med. Redan efter 2 veckor hade jag gått ner 3.3 kg. Superhäftigt och inspirerande för en tjej som aldrig motionerat hela i sitt liv. Det får en att vilja fortsätta.

  Annons

  Men jag har under dessa två veckor upptäckt att jag på köpet verkar ha fått en ENORM törst! Och då menar jag verkligen ENORM. Det är som sandöken i munnen och halsen, dag som natt. Detta leder till att jag dricker kopiösa mängder med vatten. Ja, jag vet att det ingår att man ska dricka mycket vätska… men hur mycket är egentligen rimligt? Jag undrar mest om någon annan som testar denna metod har upplevt samma sak? Och går törsten över?

  Jag har också upplevt att jag varje kväll/natt får sendrag i vaden och tårna. Kanske kan ha ett sammanband med att jag får i mig för lite vätska, trots att jag dricker så mycket som jag gör?

  Jag googlade vad man kan göra åt att lindra sendrag och fick svaret att börja äta magnesium-tabletter. Jag började med det ganska omgående i 5 2-metoden och kan nu inte sluta?! Jag har provat två dagar, men då kommer sendraget som ett brev på post direkt samma kväll.

  Är det dags att göra ett sockerprov för att se om jag fått diabetes, eller känner någon igen sig i ett samband med dieten? =)

  Tacksam för svar!/Mvh Frida

  Hej Frida,

  Jag har svårt att tänka mig att törsten har ett samband med 5:2, men jag kastar ut din fråga för att se om någon annan har märkt något liknande. Sendrag kan, precis som du skriver, bero på vätskebrist men eftersom du säger att du dricker kopiösa mängder verkar det inte rimligt.

  Ju mer man tränar och svettas, desto mer behöver man dricka för att ersätta den vätska man svettas ut. Ibland dricker vi onödigt mycket för att vi tror att det behövs, men vid ett vanligt gympapass behöver man inte dricka var 10:e minut som många gör.  Även den omgivande temperaturen spelar stor roll i sammanhanget. Om man joggar i stekande sol behövs mer vätska än om man löper i molnigt, svalt väder.

  När man gör en förändring i sina mat- och/eller motionsvanor, kan det hända saker i kroppen som man inte är riktigt beredd på, men det brukar stabilisera sig efter en tid. När det gäller 5:2 blir somliga besvärade av huvudvärk i början, men det brukar gå över. Likaså hungerkänslorna med magknip försvinner efter en kort tid.

  Kroppen ska kunna reglera vätskeintaget genom vår törstupplevelse, men om du är ständigt törstig verkar något vara knas. Om dina törstattacker inte har lugnat ner sig nu, tycker jag att du ska boka en tid på vårdcentralen och beskriva dina symtom, istället för att manipulera på egen hand. Lycka till!

  törstig av 5:2

   

   

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  6 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar