Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Är 50 % kolhydrater för mycket?

  28 december 2015

  På 5:2-klubbens hemsida fick jag för en tid sedan en fråga om mängden kolhydrater som är lämpligt att äta. Det har satts fokus på kolhydrater alldeles oerhört sedan LCHF-tänket lanserades.

  Det finns nu olika skolor som tycker oerhört olika om vad som är optimalt för kroppen. Det traditionella sättet för oss nordbor att fördela kosten är ett kolhydratintag på mellan 50-60%, protein  15-20% och fett 25-30%. Nya idéer hävdar att vi ska äta max 20% kolhydrater, och det blir då istället väldigt mycket protein och fett vilket jag tvivlar på är särskilt bra i längden för de flesta.

  Annons

  Jag tycker att vi är individer som kan ha lite olika sätt att använda födan som bränsle och att vi kan må bra av olika typer av sammansättning men att gå till ytterligheter är sällan bra. Att känna efter vad du själv mår bra av och testa lite olika modeller kan däremot vara vettigt om du känner att något i kroppen inte riktigt känns okej.

  Själv sitter jag inte och räknar utan jag äter det jag tycker om och känner att jag mår bra av. Vissa dagar blir det säkert 60 % kolhydrater, andra blir det kanske bara 30-40%, men det där jämnar säkert ut sig om jag bara äter med variation och någotsånär balans.

  För mig känns det viktigare att välja rätt sorts kolhydrater istället för att hänga upp mig på siffror. Det finns som bekant snabba, långsamma och de som är lite mittemellan…:

  Ett intag med 50 % kolhydrater är absolut inte fel tycker jag alltså, huvudsaken är att du väljer rätt sorts kolhydrater, dvs såna med lågt GI. Grönsaker, frukt, rotfrukter, bönor/linser/ärter, fullkornsbröd, fiberpasta och fullkornsris/bulgur är alla exempel på bra kolhydratrika livsmedel som har sitt berättigande i den dagliga kosten eftersom den samtidigt ger ett tillskott av viktiga vitaminer och mineraler.

  Carbohydrate

  De kolhydrater du bör hålla igen på är vitt bröd, kaffebröd, choklad och stora mängder av söta frukter som vindruvor och körsbär. Dessa livsmedel är inget som du egentligen behöver, men som oftast inte är skadliga i begränsad mängd. De innehåller dessutom förutom energi diverse vitaminer och mineraler.

  Cherry and Grape

  Den stora varningsflaggan sätter jag för socker, alltså söta drycker och sånt godis som inte ger någon näring alls förutom energi. Godis innehåller dessutom ofta en massa annat jox i form av färgämnen och massor av andra mer eller mindre konstlade tillsatser.  Det här bör du i mesta möjliga mån undvika även om det knappast är skadligt om du tillåter dig att tugga i dig även lite lösgodis då och då om du tycker att det är gott. Det som sker vid enstaka tillfällen är knappast dödligt…

  Pile of candy

   

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar