Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Ännu fler sifferdieter… 80/20, 80/10/10……..

  10 mars 2014

  Hej Marie

  Läste om 80/20 dieten. Vad innebär den och vad får man äta? Får man t ex äta proteiner, kolhydrater och fett (ex sås)? Hur mycket äter man vid varje måltid? Är 1-2 hand en bra måttstock? Vid 20 kan man slarva 2 dagar då?

  Annons

  Ha det gott

  Ewa

  Mitt svar till Eva:

  Till att börja med vill jag säga att det är viktigt att du hittar ett sätt att äta som du trivs med och som din kropp mår bra av. Det betyder att du serverar din kropp den näring som den behöver (=nyttig mat) och att du ger den den mängd energi som den behöver, vare sig du behöver gå ner i vikt, hitta viktbalans eller gå upp i vikt för den delen. Finns det  utrymme för dig att äta lite godsaker eller andra onyttigheter, kanske din själ mår bra av det, men det får inte bli så mycket att det blir på bekostnad av det som kroppen behöver.

  Kruxet är att hitta lagom och att välja rätt nivå. Vilket diet eller metod du väljer spelar ur viktsynpunkt ingen roll – huvudsaken är att du lyckas följa den så att du kan uppnå den vikt som är bra för dig. Du måste också vara medveten om att det är du själv som väljer vad du stoppar in i munnen och det är du själv som styr över din viktutveckling. Ansvaret ligger alltså hos dig och du måste vara beredd på att du måste avstå från en del av det du gärna vill äta om du ska kunna gå ner i vikt. Det finns ingen genväg som innebär att du kan slarva med mat och motion.

  80/20-modellen är ingen revolutionerande ny metod som går snabbare eller är effektivare än andra metoder eller som ger dig extrautrymme för ”slarv”. Det är bara en annan pedagogisk modell och jag tycker att den är ganska luddig. Grundtanken är att du ska äta nyttigt till 80 % och att du då kan unna dig att äta 20 % onyttigt. Vi har inte 10 dagar i veckan, så det betyder alltså inte att du kan ”slarva” 2 dagar. Ska du gå ner i vikt behöver du dra ner på energiintaget och då kanske det onyttiga måste begränsas hårdare under en period. 80/20 kanske funkar för den som tidigare har levt på skräpmat och vill säkerställa att man får i sig mycket nyttigt och inte svävar ut i att alltför ofta äta sig mätt på skräpmat, men det är ingen säker metod för viktminskning.

  Den metod som kallas 80/10/10 bygger på att du kan äta 80 % kolhydrater, 10 % protein och 10 % fett. Här – liksom i andra dieter gäller det att äta bra livsmedel och med så mycket som 80 % kolhydrater måste du komma upp i ett tillräckligt högt energivärde för att kroppen ska få tillräckligt av bra protein och att det fett du äter är av rätt sort. Det blir troligen lite krångligt att hålla på och räkna och ligger du på ett energiintag runt 1500 kcal kommer du att få i dig lite för lite protein. 80 % kolhydrater betyder inte fritt fram för socker, utan även dessa livsmedel måste vara av bra kvalitet.

  Man brukar räkna med att vi behöver 0,8 g protein/kg kroppsvikt. En person som väger 80 kg behöver alltså ca 65 g protein dagligen, vilket ger ca 270 kcal. För att få i dig den mängden bör du alltså ligga på minst 2700 kcal om du ska nöja dig med 10 % protein. Vill du gå ner i vikt kan det bli knepigt.

  Jag har själv sedan förra våren testat 5:2-metoden och vågar förespråka den för att den är så enkel, men även den förutsätter att du äter nyttigt när du behöver begränsa energiintaget för att gå ner i vikt. Skillnaden är att du begränsar hårt 2 dagar i veckan, och att du därför kan vara lite mer tillåtande de övriga 5 dagarna, även om du inte kan ”svulla fritt” då heller.

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  11 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar