Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Ännu fler 5:2-frågor

  28 maj 2014

  Fråga 1:

  Hej! Jag har provat 5:2 i höstas men blev väldigt yr och frusen. Kändes som jag skulle svimma ett par gånger. Jag är 46 och har alltid haft väldigt lågt blodtryck. Är det bra för mig med 5:2 då?

  Mitt svar:

  Avsikten med 5:2 är att man ska få positiva hälsoeffekter och eventuellt gå ner i vikt, men det ska naturligtvis inte medföra att man mår dåligt. En av effekterna utöver viktreduktion är blodtryckssänkning och det är ju positivt för alla som lider av förhöjt blodtryck. Men för dig som redan har lågt blodtryck kan följden bli just yrsel.

  Annons

  Jag har hört att det finns de som testat under en period och att blodtrycket då har stabiliserats, men jag tycker att du ska prata med din doktor och få råd den vägen. Det beror ju också på av vilken anledning du vill köra 5:2? Du skriver inget om dina skäl – har du övervikt, vill du åt de andra hälsoeffekterna man talar om eller är du bara nyfiken i största allmänhet?

  Frusenheten är den andra negativa följden av 5:2 som du nämner och faktiskt det enda jag själv tycker är jobbigt. Jag är frusen i vanliga fall och under halvfastedagarna blir det ännu värre. Jag försöker klä mig lite extra, röra på mig med jämna mellanrum och dricka varmt te. Det lindrar, men bara till viss del, men jag står ut med detta eftersom jag tycker att det positiva överväger.

   

  Fråga 2:

  Jag funderar på att hänga på 5:2 klubben, har dock en liten fråga först. Finns det möjlighet att redigera och ändra i befintliga recept? Jag är vegetarian och vill inte vara låst till bara de vegetariska recepten. Det vore därför kanon om jag kan ändra i recept och få näringsvärdet uträknat.

  Sofie

  Mitt svar:

  Hej Sofie,

  Vad kul att du är intresserad av 5:2-klubben. Det är ett utmärkt hjälpmedel för att bli peppad och få lära sig mer om korttidsfasta, men också för att få koll på sitt energiintag, både under fastedagarna och ätdagarna.

  Du kan inte ändra i befintliga recept, men du kan lägga till egna. Då kan du exempelvis använda kaloritabellen och ladda in de livsmedel du äter eller du kan lägga in en hel måltid där du först tagit hela receptet och sedan drar bort det du inte använder och lägger till det du väljer istället. Låter kanske lite krångligt, men det behöver det inte bli. Du lär dig ganska snabbt. Du kan alltså välja att lägga in en egen måltid där du anger kalorivärdet själv. Sen finns det också en hel del vegetariska recept som är bra. Hoppas vi ses där!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar