Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Alltid hungrig – vad gör man åt det?

  16 februari 2015

  Hej Marie, du får gärna hjälpa mig också. Jag är 168 cm lång och väger 69 kilo, vill gå ner 6 kilo till 63. Mitt problem är att jag är så hungrig hela tiden.

  Jag äter väldigt sunt. Mycket grönsaker, mycket fullkorn och fibrer. Nyttiga fetter och bra proteinkällor. Inget som helst socker, inget kött, inga halvfabrikat eller annat med konstiga tillsatser, jag lagar nästan all mat själv och så rent som möjligt. Ligger på c:a 1900 kcal per dag och då är jag ändå hungrig kanske 70 procent av tiden.

  Annons

  Äter en ordentlig frukost vid kl. 7, vrålhungrig igen vid 9.30. Samma sak vid lunch, är jättemätt efter min lunch, men hungrig igen två timmar senare.

  Jag äter frukost (350 kcal), mellanmål (250 kcal), lunch (400 kcal), mellanmål (300 kcal) och middag (500 kcal) plus ett par koppar kaffe med mjölk under dagen (100 kcal).

  Tränar på gym någon dag i veckan (svårt att hinna mer) och kör ett kortare styrketräningsprogram hemma 4-5 dagar i veckan.

  Jag måste dra ner på kalorierna för att gå ner i vikt, men jag vet inte hur jag ska lyckas med det då jag redan är så hungrig jämt. Jag försöker att äta mycket grönsaker och protein för att inte vara hungrig, inte äta för lite fett och välja långsamma kolhydrater med fibrer och fullkorn och lågt GI-värde.

  Varför är jag ändå så hungrig? Jag har inga problem med sötsug, jag kan stå emot frestelser, men hur ska jag göra för att gå ner i vikt? Jag vill inte köra 5:2 eller något åt det hållet.
  Linnéa

  Mitt svar till Linnéa:

  Synd att du inte vill testa 5:2 eller någon annan form av periodisk fasta eftersom det verkligen kan hjälpa till att minska hungerkänslorna, men du har antagligen ett bra skäl för ditt beslut?

  Eftersom du redan tycks välja rätt sorts mat kanske du ska prova andra vägar. Du säger att du är jättemätt efter frukost och lunch… Prova att minska på mängderna – ät lite mindre, så kan du spara en del kalorier. Men jag tycker inte att du ska äta oftare – snarare omfördela och testa olika varianter.

  Ett annat sätt är att öka den lågintensiva motionen. Stå istället för att sitta, ta alla tillfällen i akt att röra på dig så ökar du förbränningen. Allt från smått till stort – gå ut med soporna, ta en rask promenad under lunchen, sitt på en träningscykel när du ser på TV, prioritera motion och träning och inte bara styrketräning.

  Hunger kan också vara en subjektivt upplevd vana som du kan träna på att minska ner eller helt enkelt lära dig att stå ut med. Jag brukar säga att det inte är farligt att vara hungrig – ofta går hungerkänslan över efter en stund.

  Det är också så att hunger/sug efter mat kan uppstå av leda eller stress och i de fallen gäller det att ta itu med orsaken till varför känslan uppstår. Lite knivigare, men värt att tänka till om.

   

  Ett annat sätt att hantera hungerkänslan är att dricka – gärna varmt te som mättar bättre än kallvatten. Kanske kan du byta kaffe med mjölk mot ett fruktsmakande te – då behövs ingen mjölk och du sparar 100 kcal/dag.

  Hoppas detta ger dig några tankar som kan hjälpa till på vägen!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar