Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  6 kg minus men magen är kvar!

  30 oktober 2014

  Hej! Jag är 64 år och äter enligt 5:2 sedan ca två månader tillbaka. Har gått ner ca 6 kg och närmar mig min vanliga vikt 65-66 kr. Jag är 171cm lång. Men magen är kvar, nästan hela. Måttet ( fast svårt att mäta rätt tycker jag) är 90 cm. Så hur blir jag av med bukfettet utan att behöva gå ned så mycket så jag ser för skranglig ut.

  Annons

  Caijsa

  Mitt svar till Caijsa:

  Jag tycker att du har valt en bra vikt att vara nöjd med till din längd och ålder. Att magen ändå putar ut beror troligen på flera saker. När vi blir äldre minskar östrogenproduktionen och det blir lite ny balans i kroppen. Tyvärr medför denna nya balans att vi lättare lägger på oss fett på buken.

  Nu måste vi acceptera att vi blir äldre och vi kan inte räkna med att se ut som 20 eller ens 40 eller 50 längre. Att få en platt mage är knappast möjligt för någon i vår ålder,  men vi kan minska putet genom att träna våra inre magmuskler och skapa en bra hållning. Genom att träna magmusklerna orkar vi bättre hålla in magen och sträcka upp kroppen.

  En annan anledning till putmage är ett ökat alkoholintag. Det är ett välkänt faktum att ”ölmage” inte bara förekommer hos män, och det är inte bara öl som ger putet. Vin och sprit har samma effekt. När vi dricker alkohol minskar fettförbränningen eftersom kroppen lättast och först förbränner alkoholen.

  Man brukar ju säga att 80-88 cm är ett bra mått på kvinnomagens omfång, men man ska vara medveten om att vi är olika skapta. Du ska mäta i midjan – men utan att dra in magen – där du är som smalast och den sitter ju lite olika på oss.

  Eftersom du bara hållit på i två månader med din 5:2-satsning och viktminskning tycker jag också att du ska ge kroppen lite tid att möblera om dina fettdepåer. Det brukar jämna ut sig efter ett tag.

  Mitt råd är alltså – var stolt och glad över din viktminskning och var trygg med att du redan skaffat dig flera  hälsofördelar med din nya kost. Se till att äta fortsatt varierat med mycket grönsaker, rotfrukter, frukt och bär, fet fisk, magert kött och magra mejeriprodukter osv. Motionera regelbundet och om du inte redan tränar någon form av styrka – börja gärna. Var särskilt noga med coremuskulaturen som ger dig fin hållning.

  Lycka till/Marie

  mage

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar