Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  5:2-metoden fungerar enligt forskare!

  19 maj 2014

  Jag är inte ett smack förvånad, men jätteglad att min känsla stämmer. När jag först hörde talas om korttidsfasta för över ett år sedan fastnade jag direkt och kände att det skulle passa mig och att det borde passa många andra.

  Annons

  Nu har det kommit en stor studie som visar att 5:2 har en positiv effekt på hälsan och att den också ger viktminskning. Det är Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning på Karolinska universitetssjukhuset som ligger bakom studien och resultatet är slående. 99 % av de som ingår i testgruppen har gått ner i vikt i olika grad och alla har fått förbättrade hälsovärden. Du kan läsa mer om den här studien på SvT:s hemsida.

  Även om en studie alltid ska tas med en nypa salt och denna ännu inte är färdig, så är min känsla ändå att den här metoden har kommit för att stanna. Många trodde i början att det var en fluga, men jag är övertygad om att många av oss som lever i västvärldens överflöd behöver något som hjälper oss att begränsa vårt intag av föda. Eftersom vi är alldeles för många som inte klarar att alltid hålla igen, är det supersmart att varva vanliga ätdagar med halvfasta. Däremot varnar Kerstin Brismar personer med ätstörningsproblematik att fasta eftersom det blir mycket fokus på maten.

  I kväll sänds ett uppföljningsprogram om 5:2 i Vetenskapens värld i SvT1 kl. 20.00. Jag kommer att kika med stort intresse!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar