Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  5:2 med negativt energiintag – hur funkar det?

  9 mars 2015

  Ingela undrar: Provar lite med 5:2 tis och tors, då jobbar jag 11 tim och är inte hemma och ”springer” i skåp och kylskåp. Jag är ledig 3 timmar mitt på dagen och då försöker jag komma ut på en längre promenad. Jag använder mig av appen Lifesum för att hålla koll på kaloriintag. På mina promenader 5-10 km så bränner jag ju lite kalorier (5-600). Ska jag öka på maten lite för att komma i balans och inte få ett negativt intag? Jag vet inte riktigt hur jag ska tänka.

  Annons

  Övriga dagar så är jag på mitt gym och kör olika gruppträningspass. Tis och tors är mina s.k. vilodagar med ”bara” promenader( med 2 små hundar)

  Mitt svar till Ingela:

  Bravo Ingela, ditt upplägg låter hur bra som helst, men jag undrar vad du menar med ”Provar lite med 5:2…” Jag antar att du testar under en period för att se hur du mår och hur det funkar i din vardag? Hoppas och tror att allt känns finfint!

  Om din avsikt är att gå ner i vikt är det enbart en fördel att du hamnar på negativ energibalans – det är ju själva förutsättningen för att gå ner i vikt. Att du motionerar med långpromenader innebär alltså inte att du behöver äta extra, det ger bara en extra skjuts på din viktminskning.

  Om du däremot testar 5:2 för dess hälsofördelar kan du behöva kompensera för energiförlusten. I så fall kan du öka dina 500 kcal till ca 7-800 och dessutom kompensera upp lite extra på ätdagarna. Men du bör inte öka mer än så på fastedagarna, då går du troligen miste om en del av själva vitsen med fastan. Du kan också välja att ligga kvar på 500 kcal om du mår bra och kompensera för hela energiförlusten på dina ätdagar. Låt din kropp bestämma!

  Jag har själv fastat just idag och promenerat ca 15 km och visst har jag då hamnat på negativ energibalans, men det är just det som är kicken och jag mår hur bra som helst.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  2 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar