Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  5:2 med ett tydligt mål

  30 juni 2016
  Jag har fått en fråga från en medlem i 5:2-klubben som vill ta bort sin övervikt till 50-årsdagen. Läs frågan och mitt svar här.

  Jag svarar på alla frågor jag får till mig på 5:2-klubbens hemsida. Idag kom en kul fråga från en medlem som vill gå ner i vikt till sin 50-årsdag. Jag delar med mig av fråga och svar här eftersom den kanske kan motivera även dig som går i tankarna att ta itu med din övervikt. Eller kanske att testa 5:2-klubben!

  Annons

  Fråga:

  Hej! Jag väger idag 88,5 kg till min längd på 163 cm. Jag skulle gärna vilja gå ner till 60 kg och vara i mål 3 april 2017 (fyller 50 år den dagen). Hur många kcal bedömer ni att jag bör äta de dagar jag inte fastar så att jag går i mål? Jag tänkte köra 5:2.

  Mitt svar:

  Hej Leontine, Vilket suveränt mål att sätta upp – det här kommer att motivera dig under din viktresa! Bra också att du tar tid på dig även om det kan ligga en liten fara i att sätta upp ett så pass tufft mål. Du vill gå ner 28,5 kg i vikt och vi brukar rekommendera ca 0,5 kg/vecka vilket skulle motsvara 57 veckor dvs drygt ett år. Det kan naturligtvis gå fortare – särskilt i början när kroppen släpper ifrån sig mycket vätska.

  Ju lättare du blir, desto mindre energi kräver kroppen för att ”gå runt” och viktminskningen går då långsammare om du inte ökar ditt energibehov med hjälp av träning och motion. Detta bör du vara beredd på för att inte tappa modet om du inte hinner hela vägen fram. Säg att du kanske hinner komma ner till 65 kilo, så är det ändå en enorm skillnad och en stor hälsovinst. I så fall är det bara att fortsätta på den inslagna linjen och ta resten efter födelsedagen! Men låt oss satsa på att du ska hinna. 🙂

  Bestäm dig för att vara konsekvent med dina 2 dagars halvfasta. Låt inget hindra dig – se till att varje vecka hitta två dagar som fungerar, det behöver inte vara samma veckodagar jämt. Ha en målsättning med 1500 kcal övriga 5 dagar i veckan, men om du vill – tillåt en dag med 2000 kcal då du kan kosta på dig något extra. Vardagsmotionera dagligen – rör dig så mycket du kan. Stå istället för att sitta, gå istället för att låta bli ;-), träna också muskelstyrka och smidighet 2-3 pass/vecka. Om du styrketränar regelbundet ökar du din muskelmassa vilket höjer din förbränning även i vila. På så sätt kan du alltså motverka att ditt energibehov sjunker.

  Skriv matdagbok och ha koll på ditt energiintag. Skriv också gärna i bloggen och utmana dig själv och andra att dela varandras framgångar. Ställ fler frågor till oss experter om du stöter på problem eller undrar över något eller kanske bara vill dela med dig om dina framgångar. Läs även om andras framgångar – det motiverar också. Det här kan du fixa, varmt lycka till!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar