Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  5:2 kombinerat med LCHF?

  14 augusti 2013

  Hej!

  Jag kör 16/8 i kombination med LCHF, detta pga min övervikt. Jag man och är 182 com lång, vägde 112,8 kg för fyra veckor sedan.

  Jag kör strikt på klockan 7 dagar i veckan, mitt ätfönster är mellan 12.00 – 20.00 och äter ingenting innan eller efter.

  Annons

  Jag gick ner till 109,2 kg men har gått upp till 110 kg, pendlar mellan dessa vikter, händer ingenting.

  Mina frågor:  Kan man kombinera LCHF och 16:8? Skall man halvfasta sju dagar i veckan eller är det för mycket?

  Min träning är följande:

  Varierar cykling och gång i rask takt (2 dagar cykling en timme per gång sedan går jag en timme dag 3 och 4 för att åter cykla två dagar osv ), hur lång tid tar det innan kroppen börjar svara på min livsförändring.

  Jag väger mig varje dag.

  Tacksam för svar om jag gör rätt eller sliter ut min kropp, har ett viktmål på 80 kg inom 2 år.

  Tack på förhand!

  Rasmus

  Hej Rasmus,

  Du har gjort en bra start i och med att du bestämt dig för att ta itu med din övervikt. Du skrev detta för någon vecka sedan och kanske har din viktminskning satt fart igen. Det är inte ovanligt att det går lite trappstegsvis. Men om det fortfarande inte händer något behöver du se över ditt totala energiintag.

  Även om du kör 16/8 strikt, så går det hur lätt som helst att stoppa i sig massor med kalorier under den tid du har ditt ätfönster öppet. Det räcker alltså inte att fasta 16 timmar – det måste bli färre kalorier in i din kropp än vad den förbrukar.

  Du kör LCHF och räknar kanske inte kalorier utan du äter protein- och fettrik mat tills du är mätt. Detta kan fungera om man verkligen slutar äta när man är mätt. Men det finns en risk att man hinner få i sig för mycket kalorier för att  maten smakar gott.

  Jag föreslår att du kollar i vår kaloritabell och därmed får en uppfattning om hur mycket energi du får i dig. Gör detta några dagar, och om det visar sig att energiintaget ligger alltför högt – bestäm dig för att dra ner! Du kan räkna ut ditt ungefärliga energibehov via en länk i kaloritabellen.

  Det sägs att man halvfastar 3-6 dagar i veckan, men jag har hört dem som gör det alla dagar i veckan. Känn efter hur du mår och följ din magkänsla.

  Att du väger dig varje dag kan verka lite stressande. Vikten kan pendla ganska mycket beroende på hur mycket bundet vatten du har i kroppen. Det finns en mental risk med att väga sig varje dag om man blir besviken på en utebliven viktminskning som man hade hoppats och trott på. Eller ännu värre – du har gått upp i vikt trots att du ätit bra och tränat. Då kanske du tappar modet och ger upp. I så fall är det bättre att strunta i vågen och känna att kläderna successivt blir större. Väga dig kan du göra för att få ett kvitto på att du är på rätt väg, men max en gång i veckan!

  Ditt viktmål känns realistiskt och bra! Jag tror inte att du sliter ut kroppen genom att halvfasta, motionera och äta rätt sorts mat. Jag är möjligen tveksam till att köra LCHF så länge, men när det gäller teorierna runt LCHF tvistar di lärde och där får du själv bedöma om du anser att det är bra för dig. Motionsdosen kan du successivt öka och variera. Prata gärna med en PT, som kan ge dig tips om träning som funkar just för dig!

  Kör hårt//Marie

  Dela
  Tweeta
  Maila
  2 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar