Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  4:3 – är det okej?

  5 september 2014

  Hej! Jag har precis börjat med 5:2 och tycker att fastedagarna var mycket lättare än jag hade förväntat mig. Kan jag inte köra ”4:3” när jag ändå är igång, dvs fasta tre dagar i veckan och på så sätt få snabbare resultat? Jag tänker mig i så fall att jag skulle fasta måndag-onsdag-fredag. Kan man göra så?
  nybörjare

  Annons

  Mitt svar till ”nybörjare”:

  En av de saker som är så bra med 5:2 är att det inte finns så många måsten. Du väljer själv hur du lägger upp ditt  fasteprogram så att det passar din livsstil, men jag tycker ändå att du ska vara en aning försiktig med att dra ner alltför mycket på ditt energiintag. Det är spännande och därför ganska lätt att köra hårt i början när motivationen är på topp, men med 3 fastedagar under en längre period kan du få lite problem med att få i dig tillräckligt av den näring som kroppen ändå behöver.

  Jag tror inte att det är skadligt att köra 3-dagars halvfasta under några veckor för att få en riktig kickstart, men det är inte något jag vill rekommendera. Jag tror dessutom att du efter några veckor själv kommer att tycka att det räcker med 2 dagar/vecka. Om du väljer att köra 4:3 är det extra viktigt att du tänker på VAD du äter – slösa inte dina kalorier på skräpmat och snabba kolhydrater, utan var noga med att äta varierat och balanserat alla dagar i veckan för att täcka ditt näringsbehov.

  Det finns ju även fastevarianter där man fastar 10-14 dagar i sträck, men då gör man det bara en gång om året. Skulle du under din fasteperiod känna dig orkeslös eller få andra ”bristsymtom” tycker jag att du omgående går över till 5:2 och sedan när du uppnått din önskade vikt, gå över till 6:1!

  1blogg

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar