Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  4 teskedar olivolja/dag ger bättre hjärthälsa?

  14 september 2016
  Doktor Michael Mosleys studier visar hur rätt sorts olja kan förbättra din hjärthälsa

  olivolja

  Igår kväll tittade jag på ett nytt program i serien ”Medicin med Mosley” Det handlade bl. a om nyttan av att konsumera olivolja för att förbättra hjärthälsan.

  Doktor Michael Mosley har gjort nya tester för att visa hur vi kan leva mer hälsosamt än tidigare. En studie visar att endast 20 ml olivolja dagligen dramatiskt gör hjärtat friskare. Testet visar också att det inte spelar någon roll om vi väljer den dyrare jungfruoljan eller ordinär olivolja. Huvudsaken är att den äts ”rå”, dvs att den inte upphettas, vilket förstör en del av dess egenskaper. Ät alltså olivoljan som dressing på salladen eller sug upp lite olja i en bit gott bröd.

  Annons

  Hans team har också jämfört skillnaden i effekt om man byter ut olivoljan mot rapsolja eller solrosolja. Studien visar att varken den fleromättade solrosoljan eller den enkelomättade rapsoljan har någon positiv effekt som alls liknar den som olivoljan ger. Varför är en gåta, men slutsatsen kvarstår: ät 20 ml olivolja dagligen så förbättrar du din hjärthälsa.

  I samma program försöker Michael Mosley också få fram bevis för om det är skadligt att äta kött eller om det är nyttigt. Här är forskarna totalt oense och det hela landar i rådet: Ät kött, men med måtta, dvs i snitt 70 g magert kött/dag. Har du nån gång hört mig säga det….. – ät lite av allt och sprid riskerna…..:)

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar