Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Rökstoppet har gett mig övervikt

  31 december 2009
  Fråga:

  Jag har alltid varit smal och kunnat äta vad som hellst men allt ändrades för ca 10 år sedan.Då gick jag upp ca 10 kg på kort tid och vägde 60 kg men jag gick med på vikväktarna och det var så lätt att gå ner de kilorna och allt var frid o fröjd.

  Annons

  Jag är och har alltid varit rätt rörlig av mig så jag är ingen soffpotatis. Under åren har kilorna så sakteligen kommit tillbaka så jag vägde 68 till för två år sedan. Det gick så sakta så jag la knappt märke till det och blev van men jag ville gå ner några kilon i alla fall men där blev det stopp.Det var inte så lätt längre men jag lyckades ta mig ner till 62 kg men jag var inte nöjd.Det var ju bättre än inget men ändå.

  Varför var det så svårt? Jag gjorde allt som jag hade gjort tidigare.La om min kost och började träna mer intensivt men inget hjäpte. Det var svårt att öka träningen då jag hade rökt i 40 år och lungorna tog emot.Jag bestämde mig att sluta röka och har nu varit rökfri drygt ett år och det är jag lycklig för men nu har vikten fullständigt rusat uppåt.Sist jag vägde mig för två månader sedan vägde jag 73 kg och sen dess har jag inte vägat väga mig.

  Alla säger att jag äter mer än jag gör åt och det kanske är så men jag vet inte längre vad jag ska göra.

  Ger ett ex hur jag rör på mig och hur mina måltider kan se ut en vanlig dag:

  Jag går till jobbet varje dag 40 min tor

  Tranar på Friskis 2 ggr i veckan och är passvärd 1 gång i veckan

  Dansar ca 2 timmar i veckan

  Tar aldrig bilen för korta resor utan försöker gå så mycket som möjligt

  Frukost: Havregrynsgröt,två knäcke med skinka,frukt och kaffe

  Lunch: Kycklingsallad utan dressing

  Mellanmål: frukt och nötter

  Middag: Rostade rotfrukter och stekt biff

  Kvällsmat: Naturell yoghurt med nötter

  Godis äter jag bara på helgerna,kakor äter jag aldrig. Jag överkonsumerade socker förut då jag hade socker i te och kaffe men det har jag slutat med.

  Läkaren har tagit alla prover men det finns inget medicinskt fel på mig. Han sa också att jag måste äta mindre men jag tycker inte jag äter för mycket.

  Snälla,hjälp mig. Jag vet inte vad jag ska göra längre för att vända utvecklingen. Nu börjar jag bli psykiskt påverkad av detta.Vill inte umgås med andra och är ledsen allt oftare och har snart bara lust att lämna in.Vet du om det finns något träningsläger som man kan anmäla sig för att gå ner i vikt?

  Svar:

  Jag vet att ämnesomsättningen sjunker när man slutar röka – jag gjorde det själv för ett antal år sedan, och gick upp i vikt, men när jag tänkte efter var en stor del av min viktökning på grund av att jag kompenserade cigarretterna med att äta glass och annat istället.

  Det är oerhört mycket värt att lyckas – hälsovinsten är enorm! Jag är jätteglad att jag slutade och kommer aldrig att börja igen! Det kan till och med vara värt att tillåta några få kilos viktuppgång, om man bara tar tag i det innan det blir för mycket.

  Bra att motionera – det är en stor fördel om man ska undvika viktökning! Du kanske också måste dra ner lite mer på energin, men framförallt vara konsekvent, så att du inte spårar ur alltför ofta.

  Ämnesomsättningen brukar reglera sig efter ett tag när kroppen vant sig av med nikotinet helt och hållet – den stabiliseras då på en ny nivå!

  Jag föreslår att du fortsätter med att träna som du gör, men att du kanske håller lite mer koll på det du äter. Nötter kan vara en energibov – de ska ätas med måtta och inte så ofta.

  Ta bort godiset på helgerna. För att få en skjuts på viktnedgången måste du vara lite stram och undvika allt som är onödigt. Ta en liten bit mörk choklad om du är sugen – men bara lite.

  Jag kan inte rekommendera något särskilt läger, men sök på webben. Det finns flera ställen som har överviktsbehandling men där måste man låta sin egen känsla och plånbok avgöra. Ett ställe jag känner till är Masesgården. Du kan ju börja med att kolla på www.masesgarden.se  Lycka till!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar