Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Vita lögner…

13 augusti 2015

Har det någon gång hänt att du medvetet har ljugit om vad du äter eller väger? Äh visst, såklart – handen på hjärtat – det har de flesta av oss gjort. Det finns studier som visar att upp till 70 procent även ljuger för sig själva. Inte ett dugg förvånande tycker jag som definitivt har ljugit om vad jag ätit, och ibland också svävat på målet om min vikt.

Att berätta för andra hur mycket man väger kan vara känsligt och jobbigt. Särskilt om man dras med några kilon extra och inte känner sig bekväm med sin vikt. Jag har själv stått i skiduthyrningen och fått den pinsamma frågan om hur mycket jag väger för att bindningen ska kunna ställas in korrekt. Förr var det en mardröm att behöva svara när andra hörde på. Att våga mig på att hoppa bungy-jump har aldrig funnits på kartan, men tänk de som velat testa detta läskiga påfund – då är det dessutom livsfarligt att uppge fel vikt…

Om man skäms för sin vikt och dessutom känner skam över att man inte orkat ta itu med problemet, är det inte så konstigt att man dessutom stoppar huvudet under kudden och ljuger om vad man äter.

a1

Jag har nån gång läst att hela 40 till 70 procent ”underrapporterar” vad de äter. Vanliga kostundersökningar visar dessutom att överviktiga har en tendens att göra det i högre grad än normalviktiga och det är såklart inte så underligt med tanke på det skämmiga i att man äter mer än man borde. Sedan är steget inte långt till att man börjar äta i smyg. Precis som om det man äter när ingen ser på inte fastnar på magen…

a2

Det positiva är att här kan finnas en väg att ta itu med sina överskottskilon. Som så ofta annars handlar det om att bestämma sig och göra ett medvetet val. Om du känner igen dig i det här beteendet kan du helt enkelt bestämma dig för att under en månad bara äta när andra ser på eller – när det inte är möjligt – kostregistrera det du äter. På det viset tränar du också på att inte ljuga för dig själv. Det blir ack så uppenbart vad du verkligen har stoppat i dig! Vad jag menar är att det här blir en träning i att notera allt det som åker in i munnen, vilket gör att du kanske hinner hindra dig i tid när du annars hade stoppat i dig något onyttigt utan att tänka dig för.

 

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar