Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Vill gå UPP i vikt, men det går inte…

22 april 2016

Jag heter Karl och jag är 32 år gammal. Mitt problem är att jag är smal. Jag är för övrigt frisk men har undervikt. Inga ätstörningar. Tränar och äter tillräckligt med mat men kan ändå inte gå upp i vikt.

Kan det bero på att jag har för låga testosteron-nivåer?

Behöver jag kolla upp min testosteron-nivå?

MVH/Karl

Mitt svar till Karl,

Jag vill inte ge mig in på medicinska bedömningar eftersom jag inte har den utbildningen eller kvalifikationen. Om du själv misstänker att du har för låga testosteronvärden tycker jag att du ska vända dig till vårdcentralen och be dem kolla upp detta. Du kan läsa mer om testosteron på nätet, t ex här

Det kan dock finnas andra anledningar till att du har svårt att gå upp i vikt. Jag har ett par kompisar som också klagar på att de är för smala trots att de äter mycket. Det kan ha genetiska orsaker men smala personer är ofta också väldigt aktiva i vardagen.

Förr gav man rådet att dricka grädde osv, men det har man slutat med eftersom det kan bidra till ökad risk för åderförfettning och i förlängningen öka risken för hjärt-kärlsjukdom.

De råd man ger idag är att äta varierat och balanserat, dvs samma råd som vi ger till de som ska gå ner i vikt. Självklart behöver du få i dig mer energi än någon som vill gå ner, men du kan äta samma saker, dvs lite av allt eller kanske MYCKET av allt. Fördela ganska jämnt mellan protein, fett och kolhydrater och välj bra fetter. Ett enkelt sätt att få i sig extra energi är att öka mängden fet fisk, nötter och frön, avokado, raps- och olivolja, men även bröd och pasta ger mycket energi.

Sources of omega 3 fatty acids

Sources of omega 3 fatty acids

Det är viktigt att maten smakar gott. Även måltidsupplevelsen har betydelse, alltså den sociala situationen. Duka fint, ät med närvaro och ät relativt ofta, 3 huvudmål och 2-3 mellanmål.

När det gäller träningen är det bra med styrketräning som ökar muskelmassan, men naturligtvis även konditionsträning och smidighetsträning och balans. När det gäller konditionsträningen bör du undvika långdistanslöpning och hellre satsa på intensivpass och intervaller som bränner mindre fett.

Om du är en intensiv person kanske du även ska träna på att ta det lugnt och kanske testa yoga/meditation som drar ner aktiviteten.

Lycka till, Karl//Marie

 

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar