Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Vill du äta gräddkola till middag?

9 juni 2014

toffee bar

Jag är inte den som dissar olika metoder för att gå ner i vikt. Jag brukar tvärtom säga att var och en måste prova sig fram till ett sätt som funkar för den enskilde. För att gå ner i vikt är det enbart skillnaden mellan ut och in i energi som avgör. Jag har för mig att det var Stephan Rössner som sa en gång att man kan gå ner i vikt på sega råttor, och visst är det så. MEN varken Stephan eller jag tycker att det är ett bra sätt. Om man tänker ett steg längre handlar det också om att skaffa sig hållbara vanor, så att kilona inte smyger sig på igen. Lever man på sega råttor eller kanelbullar under en period går man säkert ner i vikt (förutsatt att det inte blir så stor mängd att energiskillnaden blir för liten). Men vad händer när man börjar äta igen? Går man tillbaka till det gamla så kommer snart även vikten att återgå till den man hade tidigare.

 

Att använda snabbmetoder som soppor, bars och andra VLCD-produkter (Very Low Calorie Diet) tycker jag kan vara vettigt för att bryta ett vanemönster och få en snabb start på sin viktminskning och därmed en motivationskick. Men varför ska dessa måltidsersättningar smaka jordgubbsshake, choklad och gräddkola??? Vilken signal ger det till hjärnan? Och hur bidrar det till att lära in sig på nya vanor utan socker och söta smaker? Vore det inte bättre att passa på och ta bort en del av sötsuget och alltså samtidigt bryta detta felaktiga vanemönster.

 

Anledningen till min undran just nu är ett pressklipp om en ny måltidsersättning som just lanserats. Så här står det i ”informationen” (=reklamen):

”Cambridge välsmakande gräddkola shake kan ersätta en eller flera av dagens måltider. Gräddkolan innehåller alla vitaminer, mineraler och spårämnen som kroppen behöver. Nu finns den som sommarkampanj och endast 146 kalorier.”

Jag kan förstå om många nappar på detta, men jag skulle önska att man tänkte till lite mer än bara producerar för att sälja till alla som redan har svårt att avstå från sötsaker. Varför inte göra måltidsersättningar som en grytbas att komplettera med färska grönsaker istället eller färdiga grytor/soppor? En stilla undran, bara…

Dela
Tweeta
Maila

3 kommentarer
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar