Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Vilken diet passar bäst för mig med hypotyreos?

1 april 2014

Hej,

Jag är 44 årig lakto-ovo vegeterian med hypotyreos och har ett BMI på 24. Jag är intresserad av 5:2 dieten eller en annan lämplig diet för att behålla vikten.

Jag har ett fysiskt krävande arbete dessutom som tidigare hjälpt mig att hålla vikten i shack men det verkar inte hjälpa längre. Är aktiv i mitt liv i övrigt. Vad behöver jag tänka på och vilken diet skulle passa mig bäst?
Helena

Mitt svar till Helena:

Du skriver att du är nyfiken på 5:2 och då tycker jag absolut att du ska börja med att testa den metoden. Den innebär ju att du inte behöver förändra dina vanliga kostvanor och under förutsättning att dessa är bra, så betyder det att du kan äta som vanligt under de 5 ätdagarna och strama åt bara två dagar i veckan. Som du kanske vet, har jag själv provat metoden med gott resultat vilket också har medfört att jag kunnat skriva en bok om 5:2 som är särskilt riktad till kvinnor – ”5:2 för kvinnor”, som du som MåBra-läsare kan köpa till rabatterat pris.

5:2 för kvinnor

Du har ett hälsosamt BMI, men jag anar att du är orolig för att vikten börjar peka uppåt. Bra då att du tar itu med kilona innan de blir ännu fler! Jag förutsätter att du har en inställd medicinering för att kompensera för din sköldkörtels underfunktion. Detta utesluter inte att du kan testa 5:2 och känna efter om den metoden passar dig.

Grunden är att du äter en varierad kost som ger dig alla näringsämnen som kroppen behöver. Eftersom du är ovo-laktovegetarian antar jag att du äter en hel del ägg för att få proteiner, men även baljväxter, nötter och kanske quorn- och sojaprodukter. Proteinet brukar sällan vara ett problem och de flesta som äter en begränsad kost brukar vara noga med att äta bra och ta reda på vad som gäller.

För att hålla koll på vikten är det energibalans som avgör och här spelar naturligtvis aktivitetsnivån en viss roll. För att behålla vikten bör du alltså förutom att äta rätt och lagom mycket, även motionera och hålla igång dina muskler.

Jag rekommenderar dig att gå in på vår systersajt 5:2-klubben, där du kan få tips, råd och recept m m. Just nu har vi en kampanj där du kan testa funktionerna under en månad för 99:-.

5:2-klubben erbjudande

 

 

 

 

 

5:2-klubben erbjudande

 

 

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar