Annons
Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach. Eftersom hon själv varit överviktig vet hon vad som krävs för att gå ner i vikt och hålla vikten. Och hon ger dig verktygen till att hitta den rätta motivationen! Här svarar hon på frågor, tipsar om smalrecept och ger kloka råd och inspirerande pep-talk.

Annons

Veckans ner i vikt-tips: testa min favoritmetod

6 januari 2017
Börja året med att köra min favoritmetod. Ingen vill väl vara överviktig - absolut inte jag i alla fall. Men jag har slarvat under en period och här berättar jag hur jag tar itu med de extrakilon som lagt sig på magen.

Jag har accepterat att jag är en antingen eller-människa! Jag älskar god mat, ost och vin, kakor, bullar, glass och godis men om jag skulle hemfalla åt alla mina laster skulle jag rulla fram. Det vill jag såklart inte och alltså MÅSTE jag begränsa mitt intag.

Jag vill dock kunna njuta av livets goda och för mig funkar det inte alltid att ”bara ta lite”. Ibland blir det ”all in” och det må vara hänt om det händer enstaka gånger. Så länge vikten balanseras på lagom-nivå är det helt okej.

Kan jag låta vardagen vara fri från onyttigheter och samtidigt röra på kroppen blir det balans, men det kommer perioder när jag är stressad eller sjuk eller lite höstdeppig eller som nu – efter en period av semesterbeteende har det hoppat på mig ett par kilon extra. Inget att gnälla om säger kanske du som har 20 kilon att ta itu med, men jag vill ju inte att det ska bli 20 kilon igen och då får jag sätta in stöten i tid! Om du har 10, 20 eller 40 kilon att ta bort gör du strängt taget likadant fast det tar såklart lite längre tid!

SÅ – hur kan du njuta lite utan att gå ”all in”? Testa min favoritmetod:

1  Bestäm dig för att köra 5:2-metoden under tre veckor. Sätt ett startdatum inom 10 dagar från NU om du inte redan har gjort det.

2 Läs på om hur 5:2-metoden fungerar om du inte redan vet. Kanske du ska köpa min bok ”5:2 för kvinnor” där du hittar allt du behöver veta.

3 Välj en app för att hålla reda på ditt energiintag eller använd papper och penna.

4 Välj två dagar (inte direkt efter varandra) som blir dina fastedagar med 500 kcal/dag (600 kcal om du är kille)

5 Maximera kaloriintaget på de 5 ätdagarna till 200 kcal under ditt uträknade kaloribehov (detta kan du räkna ut på mabra.com)

6 Tillåt en liten extranjutning på ca 200 kcal 2 gånger i veckan men inte två dagar efter varandra. Välj något du verkligen njuter av och köp då hem en liten mängd. Köp INTE 200 g chokladkaka utan välj en 25-grammare!

7 Rensa kyl och frys från kakor, ost och godis och glass eller det som just du har svårt att motstå.

8  Minska alkoholintaget – bestäm hur mycket och hur ofta som är okej för dig att hantera.

9 Fokusera på det spännande i att testa 5:2 och att få se vilket resultat du får om du är konsekvent.

10 Välj att se allt du kan njuta av istället för att sakna det du måste avstå från. Botanisera bland de härliga recept som finns på recept.mabra.com

11 Öka vardagsmotionen – minst 10 000 steg varje dag eller motsvarande.

12 Om du tränar redan idag – fortsätt med det. Om inte förbered dig mentalt för att börja träna om 1, 2 eller 3 veckor, det som känns rimligt för just dig.

13 Bestäm dig för att vara riktigt konsekvent under dessa tre veckor. Låt inget hindra dig.

Meny-1403-bondomelett-420x300

Den här bondomeletten är ett riktigt bra 5:2-recept med bara 200 kcal/portion

Dela
Tweeta
Maila

Kommentera
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar